Українські крупи: внутрішнє споживання та можливий експорт

Українські крупи: внутрішнє споживання та можливий експорт
Українські крупи: внутрішнє споживання та можливий експорт
Джерело фото: Elevatorist.com

Виробництво круп в Україні з кожним роком зростає. А через війну та проблеми з експортом зерна, увага до переробки зараз подвійна. Elevatorist.com спробував розібратися в тому, які крупи користуються найбільшим попитом в Україні, яким віддають перевагу за кордоном, та які культури варто вирощувати сьогодні аграріям, аби забезпечити внутрішній ринок та здійснювати експорт.   

Статистика виробництва

У 2020 р. виробництво основних видів круп та пластівців (окрім рису) в Україні склало 183,6 тис. т. Це на 11% перевищує показник 2019 року (165,1 тис. т).

За даними Держстату у 2021 р. круп та пластівців було виготовлено 258 тис. т.

«За останні 7 років введено в експлуатацію кілька підприємств, які орієнтовані на виробництво пластівців та круп. Це ефективні підприємства як з використанням вітчизняного обладнання, так і з обладнанням провідних закордонних виробників. Тобто рівень  підприємств для виробництва круп в Україні сьогодні на рівні вище середнього європейського. Існують промислові підприємства, які мають продуктивність переробки до 100-200 т на добу, а є невеликі підприємства на 5-10 т на добу. Більшість підприємств мультисировинні, тобто можуть виробляти продукцію декількох видів», — говорить голова правління ГО «Борошномели України» Родіон Рибчинський.

За його словами, при бажанні та необхідності Україна може переробляти до 1,5 млн т круп'яної сировини на рік та виготовляти різні крупи з пшениці, ячменю, кукурудзи, гречки, проса, вівса, гороха, спельти тощо.

На сьогодні лише два великих виробника круп, в Чернігові та в Броварах, зупинили виробництво, так як знаходяться на окупованій території. Припинили випуск манної та пшеничної крупи млини, які також знаходяться в зоні бойових дій (манна крупа та пшеничні крупи виготовляються на млинзаводах).

Внутрішнє споживання чи експорт круп?

На який ринок варто орієнтуватися виробникам круп та виробникам сировини на внутрішній чи зовнішній? Голова правління ГО «Борошномели України» Родіон Рибчинський наголошує,  головна задача підприємств переробки сьогодні, це забезпечити крупами внутрішній ринок. І в мирний час 90% ринку круп (за винятком кукурудзяних та вівсяних) йшли для українського споживача.

«Експортувався надлишок. Але сьогодні все впирається в сировину, вагомі обсяги якої, наприклад проса, вівса та гречки, залишилися на окупованих територіях. І основна задача сьогодні стоїть як раз перед аграріями: суттєво збільшити посів круп’яних культур на вільній від ворога території України»,— говорить експерт.

Родіон Рибчинський зазначає, що експортний потенціал минулих років становив до 100 тис. т круп на рік.

За даними Держстатистики експорт круп у 2021 мав такі цифри: 

Які крупи користуються попитом?

Попит на крупи на внутрішньому і зовнішньому ринках відрізняється. Наприклад, якщо гречка — фаворит серед круп в Україні, то в Європі її споживають в значно менших об’ємах. Основні покупці гречаної крупи це Польща, Німеччина та Ізраїль. Також крупа користується попитом в Сербії, але вона традиційно там і вирощується.

Як відзначали експерти до війни, в Україні і в Європі зростає попит на крупи швидкого приготування та пластівці. Зокрема за останні чотири роки в Україні був істотний приріст виробництва саме вівсяних пластівців.

Але зараз питання споживання круп на внутрішньому ринку переходитиме з площини попиту у площину пропозицій. Бо можуть виникнуть проблеми з сировиною.   

«Внутрішній ринок не залежить від виробничих потужностей. Їх  достатньо. Проблема полягає у сировині. Є крупна сировина, якщо ми говоримо про пшеницю та ячмінь. Але пшеничну і ячну крупу народ не дуже хоче їсти. Перевага надається гречаним і вівсяним крупам. А ця сировинна база сьогодні істотно знизилася. Овес мають сіяти вже зараз, але через війну є проблеми із посівною. Гречка сіятиметься квітень-травень. Тут треба розуміти, що гречкою та вівсом засівали досить великі площі Харківської, Сумської та Чернігівської областей, і вони сьогодні перебувають у зоні бойових дій. Тому об'єктивно основна проблема зараз це сировина», наголошує Родіон Рибчинський.

Ще одна затребувана в Україні крупа рис. Але Україна забезпечувала себе рисом внутрішнього виробництва лише на 30%.

«Решту рису імпортували морем через порти, тому сьогодні очікувати поставок рису не варто. Він, звичайно, може заходити через Європу, але це буде не в такій кількості, в якій він заходив із Південно-Східної Азії. Тобто проблема знову ж таки у сировині», — підкреслює голова правління ГО «Борошномели України».

Щодо експорту круп, то на зовнішніх ринках, як і раніше, залишаються здебільшого дві позиції — кукурудзяна крупка (для південних країн) та вівсянка (для європейського ринку), говорить СЕО Agroinsightex Ольга Кулакова.

«Тим не менш, враховуючи дефіцит зерна, що наростає у світі, цілком реально очікувати деяке збільшення попиту на пшеничну крупу. Таким чином, війна у відображенні поточних областей, залучених у військове протистояння, не торкнеться ринку круп України за обсягами виробництва та споживання», — констатує експертка.

Що робити аграріям?

Безперечно порада від експертів одна сіяти. Для внутрішнього ринку перш за все сіяти гречку та яру пшеницю.

«Для виготовлення «Артеку» та манки, ячневої та перловки, кукурудзяної та горохової круп сировини у нас більш ніж достатньо. Нам потрібна тверда пшениця для макарон, булгуру та кус-кусу. Треба просо для пшоняної крупи, гречка для гречаних круп та овес для вівсяних круп та пластівців. Тому раджу аграріям звернути увагу саме на ці круп'яні культури, які є ефективними з грошової точки зору, та які потрібні на внутрішньому ринку. Таким чином ви підтримаєте своє господарство і внутрішніх переробників та споживачів», — радить Родіон Рибчинський.

Варто звернути також увагу на рис. Однак рис вирощують на Одещині та Херсонщині, і там є проблеми, пов’язані з війною.

«У нас достатньо можливостей, щоби переробити будь-яку кількість продукції. Чи буде надлишок цієї продукції, чи буде експорт, подивимося. Не треба заглядати вперед, експортувати все це можна, попит є на зовнішніх ринках на нашу продукцію, було б що. Але основне завдання зараз — забезпечити переробку сировиною», — резюмує голова правління ГО «Борошномели України».

Інна Воробйова, Майя Муха, Elevatorist.com