В Україні продовжують рости ціни на борошно

Багато переробних компаній протягом останніх двох тижнів підвищують відпускні ціни на пшеничне борошно. Станом на 25 березня багато борошномелів озвучують ціни пропозиції на борошно вищого та 1 сорту в межах 12500-13700 грн/т та 12100-13300 грн/т EXW відповідно, що на 100-400 грн/т вище, ніж два тижня раніше. Ціни на пшеницю залишаються відносно стабільними, конкуренція за неї з боку експортерів відсутня.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«Оскільки частина борошномельних компаній з об'єктивних причин призупинила виробництво, а з північного, східного та південного регіонів країни активно евакуювали населення, потреба у борошні в центральному та західному суттєво зросла. Також не варто забувати, що практично всі працюючі млини беруть активну участь у наданні гуманітарної допомоги як потерпілому від війни мирному населенню, так і ЗСУ та Теробороні», — розповів один із представників переробної галузі центрального регіону.

На формування вартості борошна зараз впливають високі витрати на енергоносії та логістичний фактор. Зберігається дефіцит водіїв і транспорту, обмежені запаси палива та труднощі з їхнім поповненням. Борошномели часто не потребували термінового придбання сировини, працюючи на сформованій раніше базі. Однак через складнощі із вантажоперевезеннями переробники змушені вже зараз закладати в ціну на продукцію не лише поточні, а й можливі майбутні додаткові витрати. Попит на борошно залишається досить високим.

Держрегулювання цін на соціально значущі продукти стримує більш активне зростання цін на борошно.

Нагадаємо, компанія «Вайтерра Україна» надала АТ «ДПЗКУ» 2 000 т пшениці для переробки на потреби мирного населення. Виготовлене борошно буде направлено як гуманітарна допомога в регіони, які найбільше постраждали від російської агресії.