Через економічну недоцільність Галс Агро зупинив виробництво біометану

«Галс Агро‎» зупинив виробництво біометану через економічну недоцільність. Зараз на заводі зупинено когенераційну установку, що очищає вироблений там біогаз до рівня біометану. 

Про це у коментарі Delo.ua розповів керівник напрямку альтернативної енергетики «Галс Агро» Олег Рябов.

За його словами, виробляти біометан для внутрішніх потреб агрохолдингу зараз немає сенсу, навіть за наявності безкоштовної біомаси. В нинішніх умовах набагато вигідніше використовувати викопні енергоносії. 

Читати також: Біометан — шанс для України зменшити кількість зерна, яке ми не можемо вивезти — Сергій Кравчук

Як розповів Latifundist.com генеральний директор «Галс Агро» Сергій Кравчук, попри те, що завод підключили до газорозподільних мереж України, компанія досі не постачає біометан, оскільки влада гальмує надання дозволу.

«Ми в квітні запустили біогазовий завод, ми жодного кубометра ще не дали. Я взагалі не кажу про експорт, ми в систему (газорозподільчу, — прим. ред.) не можемо подати. У нас всі регламентні і технічні речі зроблені, погоджені, закриті і так далі. Нам тільки треба отримати дозвіл, щоб відкрити кран», — каже Кравчук.

Установка збагачення біогазу до біометану на «Галс Агро» почне працювати одразу після відкриття можливості продавати це альтернативне паливо в Європу, де за нього готові платити €900-1200/1000 куб. м, додав Олег Рябов.

Через нерентабельність не працює також когенераційна біометанова установка на біогазовому заводі VITAGRO, повідомили виданню учасники ринку.