Біометан — шанс для України зменшити кількість зерна, яке ми не можемо вивезти — Сергій Кравчук

Переробка зерна на біометан — один з варіантів для України зменшити кількість збіжжя, яке ми не можемо вивезти, і на відміну від сировини, продати дорожче.

Про це в інтерв’ю Elevatorist.com сказав СЕО компанії «Галс Агро» Сергій Кравчук.

«У нас існує вибір, зібрати з гектара 9 тонн кукурудзи і не змогти її вивезти за межі країни, або на цьому ж гектарі виростити біоенергетичні культури, зробити з них 5 тисяч кубометрів газу, і експортувати газ замість сировини, не використовуючи залізницю та автотранспорт, не даючи європейцям того, що вони не хочуть бачити — дешеву кукурудзу. А от газ їм потрібен, бо в них його дефіцит»,— говорить Сергій Кравчук.

За його словами, біометан — виключно проєкт на експорт.

«А тепер подивимося з економічного боку на питання. Якщо ми з того самого умовного гектару землі, отримавши 9 тонн кукурудзи, вивозимо і продаємо її по $140-150, ми отримаємо $1300 з гектару валютної виручки. А якщо ми робимо 5 тисяч кубометрів біометану і продаємо його по $1000, то ми вже отримуємо $5 тис. з гектару землі, тобто в 3,5 рази більше. Або переробляємо солому на біометан та отримуємо додатково ще 1000 євро валютної виручки до нашого зерна», — рахує економіку СЕО «Галс Агро».

Повністю інтервю читайте за посиланням