Як правильно вибрати автомобілерозвантажувач — поради компанії Ваговимірювальні системи

Автомобілерозвантажувач вирбництва ГК «Ваговимірювальні системи»
Автомобілерозвантажувач вирбництва ГК «Ваговимірювальні системи»
Джерело фото: Elevatorist.com

Якщо ви займаєтеся зберіганням, або перевалкою чи переробкою зернових культур, то при розвантаженні 2 000 т на день чи 20-30 тис. т. на місяць, вже є сенс розглянути та встановити автомобілерозвантажувач на ваше підприємство.

Про це говорить операційний директор «Ваговимірювальні системи» Олександр Німчик.

Він розповів, як правильно підійти до вибору цієї техніки, як проводити ТО, щоб у гарячий сезон не заблокувати роботу по прийманню зерна через поломку автомобілерозвантажувача, та які взагалі бувають автомобілерозвантажувачі.

Що потрібно врахувати при виборі автомобілерозвантажувача в першу чергу

Стаціонарний чи пересувний? Це перше питання, на яке ви повинні для себе відповісти при виборі автомобілерозвантажувача.

Якщо ви маєте елеватор, комбікормовий або олійноекстракційний завод, то автомобілерозвантажувач для цих підприємств вам знадобиться стаціонарний. Його будують на одному місці, «на віки», і він є сталим, важливим ланцюжком у певній системі роботи із зерном.

А ось для портів або прикордонних перевантажувальних пунктів є сенс придбати пересувний автомобілерозвантажувач на колесах.

«Ваговимірювальні системи» першими в Україні почали виготовляти колісні мобільні автомобілерозвантажувачі, які можна переміщувати, наприклад, з одного причалу на інший. Інші підприємства робили автомобілерозвантажувачі, що встановлюються на фундаменті. Але ж вони не можуть закрити всі задачі»,— говорить Олександр Німчик.

Операційний директор «Ваговимірювальні системи» Олександр Німчик під час розмови з журналістами

За його словами, мобільні безфундаментні автомобілерозвантажувачі виробництва компанії «Ваговимірювальні системи» можна швидко збирати та розбирати і перевозити на інше місце. Часто їх використовують в парі з бункером-перевантажувачем.

Друге важливе питання, на яке потрібно відповісти при виборі: які автомобілі у вас будуть розвантажуватися. Є типові вантажівки, стандартної довжини 17,5 метрів. Для них підійде автомобілерозвантажувач довжиною 18 метрів. Але є і автомобілі-зчепки, і вони мають довжину 22 метри. Тому цей факт також потрібно враховувати заздалегідь.

«Якщо у вас з тисячі машин, що розвантажуються на підприємства, вісімсот буде довжиною 18 метрів, а двісті — 22 метри, то потрібно підбирати авторозвантажувач такої довжини, щоб підходила для всіх автомобілів. Або вам доведеться корегувати бізнес-модель свого підприємства і відмовляти в обслуговуванні вантажівкам з причепами», — говорить Олександр Німчик.

Він зазначив, що компанія «Ваговимірювальні системи» виготовляє авторозвантажувачі довжиною 12, 16, 20, 22 та 24 метрів.

«Наша компанія також виготовляє індивідуальні розвантажувачі. Наприклад, для розвантаження автомобілів довжиною до 9 метрів краще використовувати авторозвантажувачі з бічним розвантаженням. Можливі також комбіновані варіанти автомобілерозвантажувачів із заднім розвантаженням та боковим — ви можете спочатку розвантажити велику вантажівку, а після неї КАМАЗ», — пояснює операційний директор компанії «Ваговимірювальні системи».

Для розвантаження автомобілів із зчіпкою використовують автомобілерозвантажувач із жолобом. Його конструкція дозволяє висипати зерно з обох причепів через жолоб під платформою і не засипати саму платформу та колеса вантажівки.

Окрім довжини автомобілів, потрібно ще враховувати їхні максимальні навантаження. Це може бути, наприклад, 60 або 80 тонн.

«Зараз в Україні жорстко діє контроль за перевантаженням автомобілів. Тому у нас частіше купляють автомобілерозвантажувачі для вантажівок з навантаженням до 60 тонн», — констатує Олександр Німчик.

При виборі автомобілерозвантажувача звертайте увагу також на норми безпеки. Зокрема у авторозвантажувачів компанії «Ваговимірювальні системи» із розвантаженням через задній борт на платформі передбачені гідравлічні упори коліс, які блокують автомобіль на платформі. Спереду у розвантажувача є місце кріплення для страхувального тросу. А в бічному авторозвантажувачі — спеціальний опорний борт.

Якщо у вас обмежена територія, або ви хочете пришвидшити процеси вивантаження зернових та олійних на вашому підприємстві, то можна встановити автомобілерозвантажувачі, поєднані з вагами. Такі варіанти зараз набувають популярності на елеваторах України. Але при виборі таких автомобілерозвантажувачів необхідно звертати увагу на надійність конструкції та максимальну безпеку її роботи.

«Наша компанія виготовляє автомобілерозвантажувачі з конструкцією «рама в рамі», яка витримує великі навантаження. Крім того, спеціальна посилена конструкція колеса з гідравлічним приводом виключає заклинювання упору при засміченні продукцією, що розвантажується. А встановлення додаткових пар упорів дозволяє приймати будь-який тип автомобілів з напівпричепом»,— говорить Олександр Німчик.

Компанія "Ваговимірювальні системи" виготовляє автомобілерозвантажувачі з конструкцією "рама в рамі"

За його словами, «Ваговимірювальні системи» також врахували ще один момент безпечної експлуатації — автоматизована система керування розвантажувачем має вбудований захист. Це дозволяє піднімати вантажівку тільки при піднятих та зафіксованих упорах.

Отже, якщо ви врахували всі важливі моменти та визначились з тим, який авторозвантажувач ви хочете придбати, то замовляти у виробника його потрібно заздалегідь— бажано за 2-3 місяці.

«Це унікальний продукт, який робиться конкретно під замовника, і його неможливо виготовити за день чи за тиждень. Наше підприємство замовляє комплектуючі з Європи: з Італії, Німеччини, Швеції. Це все час. І коли замовники говорять, що «потрібно на завтра», то ні одна компанія, яка виробляє таке обладнання, не зможе розвантажувач зробити за тиждень. Наприклад, якщо вам на вересень потрібен автомобілерозвантажувач, то в липні необхідно визначитись, хто його буде поставляти, який він повинен бути, як він у вас буде працювати», — зауважує операційний директор «Ваговимірювальних систем».

Три важливі вузли атомобілерозвантажувача та сервісне обслуговування

Маслостанція, гідроциліндри та сталева платформа — це три основні частини автомобілерозвантажувача, на які слід звертати увагу при купівлі обладнання.

Ці ж вузли важливо перевіряти в першу чергу при регулярному технічному обслуговуванні.

«Все починається з маслостанції. Вона, наче кров по судинах, качає мастило по системі. Потрібно перевірити автоматику, електроніку, визначитись, чи потрібно її замінювати. Перевірити мастило, тому що воно забруднюється. Другий етап — це гідроциліндри — вони постійно у русі, мають тертя, тому їм потрібно приділяти увагу. І третя позиція — це металева платформа. Її потрібно оглядати, можливо вона потребує затягування болтів, або ще щось», — розповідає Олександр Німчик.

Він говорить, що у компанії «Ваговимірювальні системи» довго доопрацьовували гідравлічну систему розвантажувачів, перш ніж отримали результат, який повністю задовільнив компанію та замовників.

«Ми зараз маємо розвантажувач з конструкцією циліндрів, що не допускають підтікання та іржавіння, а маслостанція в нас закритого циклу. Вона не вимагає заміни мастила протягом усього терміну роботи пристрою. І, звісно, сама конструкція розвантажувача. Для посилення несучої спроможності платформи ми використали ортотроп, як і в наших автомобільних вагах. Ще у 2016 році ми запатентували таку конструкцію і успішно використовуємо її у платформах ваг та розвантажувачів», — говорить Олександр Німчик.

У «Ваговимірювальних системах» рекомендують проводити сервісне обслуговування авторозвантажувачів мінімум два рази на рік, а при великому навантаженні — ще частіше.

«У нас є клієнт, який перевалює 250 тис. тонн зернових та олійних в місяць. Це дуже багато, шалена інтенсивність. При такому навантаженні сервісне обслуговування треба проводити раз в квартал», — говорить експерт.

За словами Олександра Німчика, якщо компанія проводить обслуговування обладнання два рази на рік, то «Ваговимірювальні системи» дають пів року гарантії на обладнання.

Сервісне обслуговування автомобілерозвантажувача потрібно проводити мінімум 2 рази на рік

«Таким чином, якщо ви проводите обслуговування двічі на рік, то у вас обладнання постійно на гарантії, і у випадку, якщо щось пішло не за планом, ми несемо за це відповідальність»,— підкреслює керівник.

У авторозвантажувачах компанія «Ваговимірювальні системи» використовує гідравлічні циліндри італійського виробництва, також з Європи 90% комплектуючих маслостанції. А для того, щоб оперативно відреагувати на заявку клієнтів у випадку поломки, у компанії є склад із запчастинами.

«Уявімо таку ситуацію, ви працюєте і у вас чомусь зламався гідроциліндр, вам його потрібно замінити. У більшості компаній вам доведеться чекати на потрібну деталь або вузол місяць-півтора. У нас все є на складі. Ми інвестували в це кошти, щоб наші клієнти були задоволені. Якщо в понеділок сталася поломка, то у вівторок ми вже встановимо у нього новий гідроциліндр»,— зауважує операційний директор «Ваговимірювальних систем».

На виробництві "Ваговимірювальних систем" є склад з запчастинами

За його словами, у компанії зараз працює 11 сервісних бригад, які можуть обслуговувати всі об’єкти.

Автоматизація

«Ваговимірювальні системи», окрім автомобілерозвантажувачів, пропонують ринку широкий асортимент систем автоматизації на базі вагового обладнання: ваги, доповнені програмним забезпеченням та додатковим обладнанням. Цей комплекс дозволяє автоматизувати облік відвантаженої продукції, керувати транспортним потоком на підприємстві, контролювати всі процеси просто з інтерфейсу програмного забезпечення. У поєднанні з розвантажувачем, замовник отримує розумний перевалочний комплекс, в якому все працює як єдиний механізм.

При виборі системи автоматизації важливо враховувати кілька ключових аспектів:

Необхідно визначити, які саме завдання система має виконувати. Наприклад, вона може бути спрямована на покращення точності зважування, збільшення продуктивності, керування вантажопотоку в межах підприємства.

Важливо враховувати сумісність та можливість інтеграції автоматизації з системами, що вже є на підприємстві (наприклад, наше програмне забезпечення може передавати всю інформацію про зважені автомобілі напряму до існуючої системи обліку на підприємстві — 1С, SAP, чи інше.Ну і звичайно один із важливих моментів, особливо в наш час — це наявність технічної підтримки та обслуговування від постачальника автоматизації.

У «Ваговимірювальних системах» зазначають, потрібно враховувати ще і «відкритість» компанії, яка робить автоматизацію. Наскільки вона готова комунікувати із спеціалістами, що роблять автоматизацію інших процесів.

«Ваговимірювальні системи» можуть запропонувати своїм замовникам два варіанти: програмне забезпечення, яке безкоштовно йде разом із вагами, або автоматизацію від сторонньої компанії.

«Компанія пропонує типове програмне забезпечення, яке йде безкоштовно, якщо ви купуєте у нас нове обладнання. Другий шлях — ми даємо інформацію для тієї компанії, яку вибрав клієнт, і він може сам, чи завдяки якомусь другому підряднику, з нашим відкритим протоколом обміну робити все, що йому потрібно. Ми не прив’язуємо замовника до себе, у нас немає таємних абонплат, або ще чогось»,— пояснює Олександр Німчик.

При купівлі автомобілерозвантажувача враховуйте досвід інших колег

Найвірніший спосіб впевнитися в якості або навпаки в не якості обладнання, поспілкуватися з тими, хто вже його експлуатує.

«Якщо замовнику зробиш якісне, добротне обладнання згідно з термінами в договорі, то він приведе вам ще 10 клієнтів. І навпаки. Незадоволений клієнт забере в тебе 10 потенційних замовників. Тому ми робимо все, щоб виготовляти якісне обладнання і задовольняти потреби підприємств у автомобілерозвантажувачах. Окрім внутрішнього контролю якості у нас є ще зовнішній контроль якості. Тобто є відділ, який займається зворотнім зв’язком від клієнта після впровадження в експлуатацію. Ми зв’язуємося, без перебільшення, з кожним клієнтом, проводимо опитування. Виясняємо, чи є якісь претензії. Цю інформацію збираємо, і якщо є якісь недоліки, то їх прибираємо. Таким чином завдяки клієнтам ми стаємо кращими»,— підкреслює операційний директор ГК «Ваговимірювальні системи».

За минулий рік ГК «Ваговимірювальні системи» виготовили і встановили 10 автомобілерозвантажувачів. На цей рік, станом на червень, в процесі реалізації — 4. Олександр Німчик зауважує, при виборі будь-якого обладнання або техніки, потрібно також зважувати всі «за» і «проти» в таких параметрах як ціна та якість.

За минулий рік ГК "Ваговимірювальні системи" виготовили і встановили 10 автомобілерозвантажувачів

«Є таке прислів’я: скупий платить двічі, тому не економте. Ми згадували три основні вузли — це маслостанція, гідроциліндри, металоконструкція, вони повинні бути якісні. Коли пропонують обладнання на 30% дешевше, то це означає, що через півроку там щось перестане працювати, і знову доведеться шукати виробника, який зробить якісне обладнання», — радить Олександр Німчик.

Отже, підсумовуючи все сказане, щоб правильно підібрати автомобілерозвантажувач, потрібно врахувати: габарити, вагопідйомність, якість основних вузлів, наявність сервісного обслуговування, терміни виготовлення обладнання. Якщо ви все правильно врахуєте, то проблем із цією технікою у вас не буде.

Інна Воробйова, Elevatorist.com