Соєвий успіх — чи варто очікувати його повторення у новому сезоні

Соєвий успіх — чи варто очікувати його повторення у новому сезоні
Соєвий успіх — чи варто очікувати його повторення у новому сезоні
Джерело фото: Elevatorist.com

В 2023 році в Україні зібрали 4,82 млн тонн сої, середня врожайність культури склала 2,6 т/га. Деякі з аграріїв надали перевагу вирощуванню саме цієї культури замість кукурудзи, адже технології вирощування сої потребують менше витрат на добрива. Треба сказати, що фермери не прогадали — соя у поточному сезоні стала доволі рентабельною культурою і дала змогу отримати виробникам достойну оплату за працю.

Причини минулорічного успіху сої

Ціни на сою зростали, як на світовому ринку, так і в Україні. Директор консалтингового агентства Barva Invest Юрій Гаврилюк пояснює — минулого року на світовому ринку через неврожай сої в Аргентині був дефіцит пропозиції. Бракувало також соєвих шротів. Ринок відреагував на відсутність пропозицій соєвого шроту і почав закуповувати соняшниковий та ріпаковий шроти, хоч вони і не є замінними. Ціни на них також одразу полетіли догори.

Безумовно, минулого року рентабельність сої була на висоті, навіть не зважаючи на те, що площі посівів під нею в Україні було рекордно збільшено.

«Такий рік, який дав і високі ціни, і вищу від очікуваної врожайність, мотивує фермерів в цьому році також сіяти рекордні площі, що очікувано. Ми зараз не можемо говорити в абсолютних цифрах, але передбачаємо, що посівні площі будуть ще більші, ніж у попередньому сезоні», — говорить Юрій Гаврилюк.

Ринок у 2023 році відчув дефіцит пропозицій соєвого шроту

Чи варто очікувати хорошого нового року по сої?

Експерт говорить, що прогнозувати врожайність сенсу немає, тут все залежить від погодних сприятливих чи несприятливих умов. А ось щодо ціни в новому сезоні, то на думку Юрія Гаврилюка, такої радості в аграріїв вже не буде, якщо у світі не станеться щось екстраособливе у сенсі погодних чи геополітичних факторів.

«Той гравець, через якого ми в минулому році мали високі ціни, (Аргентина, — прим. ред.) у цьому році отримує хороший врожай, і цей врожай фактично вже на підході. Тобто, за 2 місяці він вже буде в ринку та потрошку насичуватиме попит», — пояснює аналітик.

Він говорить, що погода була сприятлива для вирощування сої в Латинській Америці, де, окрім Аргентини, крупним гравцем на цьому ринку є ще Бразилія. Тож суттєвого зросту попиту на сою аналітики не прогнозують, що, безумовно, відобразиться на цінах на олійну.

«Очікуємо просідання ціни. Ми вже бачимо, що внутрішній ринок, будучі перед тим на піку в районі 18 тис. грн за тонну, вже просів до 17 тис. грн та нижче. Це в першу чергу спричинено тим, що ціна на соєву олію ніяким чином не міняється, вона фактично зупинилась. А ціна на шрот, в очікуванні аргентинського шроту, постійно падає. Ціна на саму сою на зовнішньому ринку вже просіла на $30-40 і, мабуть, має потенціал на просідання ще на $20-30. З місяця в місяць ми бачимо, що ціна попиту стає все менша і менша, і покупці вже більше поглядають на Латинську Америку», — зазначає Юрій Гаврилюк.

Отже, експерт радить «ловити хвилю» у разі ситуативного підйому ціни на сою — наприклад, коли окремий закупівельник має незакриті зовнішні зобов'язання, котрі йому потрібно швидше виконати, тому він змушений агресивніше закуповувати товар. Але таке підвищення — суто регіональне та тимчасове явище, яке не триватиме довго. Світовий же ринок зараз штовхає ціни на сою до низу.

Експерт радить "ловити хвилю" в разі ситуативного підйому ціни на сою

Соя ГМ та не-ГМ

Експерт говорить, що Україна досить непогано працює ще поки в сегменті не-ГМ сої, але на жаль через чисто біологічні особливості, постійне перехресне запилення, ми будемо мати все більше сої ГМ, і все менше не-ГМ.

«Але хочу нагадати, що в минулих роках, до війни, основним ринком для збуту не-ГМ сої в нас була Білорусь. Зараз же у світі такої сильної диверсифікації між покупцями на ринку ГМ та не-ГМ немає. Дуже часто були випадки, коли купували будь-яку, тобто, взагалі без обмежень. І ринок до цього, мабуть, іде», — каже аналітик.

Юрій Гаврилюк зазначає, що й премія цього сезону за не-ГМ сою була доволі невелика. В кращі моменти вона досягала $25, в деяких індивідуальних випадках — $30. А в середньому вона перебувала у межах $10-15, тобто, була доволі несуттєвою при вартості сої $400-500.

Чи відіб'ється ситуація на польському кордоні на обсягах експорту?

Юрій Гаврилюк говорить, що кількість задіяного у експорті агропродукції автотранспорту все меншає. І ситуація з блокуванням з боку польських протестувальників робить боляче та неприємно деяким виробникам та експортерам у західній Україні. Загалом же для бюджету країни та її доходів ситуація не настільки критична, бо ключовими воротами експорту в нас залишається море.

Але аналітик зазначає, що блокада однозначно псує наші стосунки з сусідами: витівки з висипанням зерна не проходять без сліду, вони ще й по факту є криміналом, кимось свідомо організованим, аби посварити нас із поляками.

Тож, хоча й польська блокада не несе глобальних ударів для експорту зерна з України, все одно хочеться сподіватися, що ситуацію можна виправити і не руйнувати взаємин з польською стороною, адже Польща нам дуже допомагає від початку бойових дій у нашій країні.

Майя Муха, Elevatorist.com