Коли подорожчає кукурудза і коли вигідно продавати фуражну пшеницю — аналітика ринку від Barva Invest

Які перспективи зернових на зовнішньому ринку, чи будуть рости ціни на кукурудзу та що потрібно продавати вже зараз? Цікавий зріз ринку на кінець осені зробив директор консалтингово-аналітичної компанії Barva Invest Юрій Гаврилюк. Читайте, що розповів експерт на конференції «Зерно і переробка» в Рівному 23 листопада.

Українська кукурудза подорожчала через здешевлення логістики

Цього сезону в Україні виростили 31,4 млн т кукурудзи. Завдяки активному експорту минулого року в нас не лишилося багато перехідних запасів, які могли б сильно тиснути на ринок. З минулого сезону лишилося лише 3 млн т. Цього ж сезону експортна програма почалась доволі повільно. І проблема — це відсутність бажання виробників активно продавати.

За словами Юрія Гаврилюка, ринок кукурудзи можна поділити на дві принципово різні категорії. Перша — це великі холдинги і компанії, які планують свої продажі. Їм потрібно продавати постійно, оскільки треба фінанси, і вони планують свою логістику заздалегідь. Друга — дрібні компанії, які продають тоді, коли потрібно щось купити.

«Зберігати гроші в грошах їм немає сенсу, зерно для них — більш тверда валюта. На даному етапі дрібні виробники не мають бажання закупати добрива. І це просто зупинило можливість торгових компаній планувати свою діяльність надалі. І, як результат, ми повільно виконуємо свою експортну компанію у цьому році», — зазначив аналітик.

Разом з тим за останні місяці вартість кукурудзи в Україні зросла з середніх $120-125 до $150 CPT-порт. На кордоні ціна складає приблизно $140-145 за тонну (станом на 23 листопада, — прим. ред.). При цьому на основних напрямках у світових експортерів за останні 2-3 місяці ціни практично не змінилися. Але експерт наголошує, що ціни в Україні зросли не через попит, а через здешевлення логістики.

«Ціни зросли через те, що вдалось оптимізувати якісь витрати, які були у торгових компаній», — каже керівник.

Він нагадав, що на початку жовтня орієнтовна вартість відправки панамакса з кукурудзою в Китай була приблизно $85. Плюс $15 коштувало страхування судна з товаром, — тобто $100 лише логістика. Також додаємо $25 — вартість перевалки в порту. В окремі періоди перевалка доходила до $32.

Зараз страховий платіж фактично зійшов на нуль, вартість транспортування знизилась з $85 до приблизних $62-63. $63 — це фрахт на Китай.

Експерт каже, що через додаткові витрати на логістику ціна в українського виробника наразі на $50 менша, ніж гіпотетично могла б бути, якби не було війни.

«Де ми ще можемо потенційно зекономити? Якщо буде нормальний торговий потік, вартість перевалки може знизитися ще на пару доларів. На декілька доларів може також знизитися ще логістика. Але більше в нас немає куди рости, якщо не зміниться щось з точки зору балансу світових потреб», — зазначив аналітик.

Читайте також: Акредитація та специфікація для торгівлі з Китаєм — чому без них продавати зерно неможливо

Кукурудза на світовому ринку почне дорожчати

На світовому ринку діють чотири основні країни-експортери кукурудзи: Україна, США, Аргентина і Бразилія. Коли ми практично завершили збір врожаю, в Бразилії сіють кукурудзу і сою.

«Чому в нас ситуація по кукурудзі доволі непроста? Тому що у всіх основних виробників і експортерів загалом все плюс-мінус непогано. Погода і очікування були достатньо високими для того, щоб це регулярно тиснуло на ринок», — зазначив експерт.

Зараз в Бразилії триває посів першого врожаю кукурудзи. Від його посіву та збору залежить посів другого врожаю. Чим пізнішими будуть ці терміни, тим більша ймовірність, що другий і основний врожай кукурудзи в Латинській Америці, який займає 75% виробництва, трохи підпсує спекотна погода. Це змусить ціни підвищуватися.

«Відчувається, що по цінах на кукурудзу на світових майданчиках ми вже фактично від дна відштовхнулися або десь прямо біля нього. І є шанс, що на найближчий період побачимо якийсь позитивний тренд», — прогнозує Юрій Гаврилюк.

росія витісняє нас зі світових ринків пшениці

Якщо аналізувати цінові тренди на пшеницю за останнє десятиліття, то 8 з 10 років пікові ціни на світових майданчиках припадають на січень. На початок календарного року північна півкуля давно зібрала і відвантажила культуру, і є лише Аргентина і Австралія, які можуть якось забезпечити ринок пшеницею.

«Аргентина для нас не конкурент взагалі, тому що вони 80% свого виробництва відправляють в Бразилію і в сусідні країни континенту. Австралія нам страшна раз в декілька років, коли у них нормальний врожай. Цього року австралійці мають практично на 10 мільйонів менше виробництва, ніж минулого року», — каже директор Barva Invest.

Проте нашим конкурентом є росія.

«На жаль, вони нас виштовхали з дуже багатьох ринків збуту, і це проблема. Вона частково позначилась і на тому, що експорт борошна з України знову показує мінімальні значення. Там зовсім смішні цифри, — по 10-15 тис. т в місяць. Це зовсім не те, що ми можемо», — каже аналітик.

Він зазначив, що рф кожного року з січня запроваджує експортні квоти на пшеницю, але вони ні на що не впливають.

«Можете на них навіть не дивитися. Ми проаналізували останні чотири сезони: вони жодного разу цю експортну квоту не вибрали. Відповідно, маємо розуміти, що росіяни будуть продовжувати активно відвантажувати. На жаль», — наголошує Юрій Гаврилюк.

З точки зору виробництва пшениці світовий ринок виглядає більш позитивно, ніж по кукурудзі. Як зазначив аналітик, споживання знову обігнало потенційний врожай.

«Крім того, як в Україні, так і в Європі ми бачимо суттєвий недобір продовольчої пшениці. Якщо в нас об'єктивною причиною був дефіцит добрив, то в Європі здебільшого причиною є м'яка зима. І ці зими такими лишатимуться надалі. Тобто, прогнози погоди показують, що пшениця не отримає хороший мороз і закалку, та показати якісний результат», — наголошує Юрій Гаврилюк.

Але щоб дістатися до ринків збуту пшениці, Україні потрібна глибока вода.

Перший кандидат на продаж — фуражна пшениця

Враховуючи специфіку відвантажень, яка вимагає постійної присутності глибокої води, у нас накопичилось багато непроданої пшениці. В основному це фураж. За словами аналітика, в Barva завжди радять не тримати довго пшеницю, особливо фураж.

«Фуражна пшениця тісно корелює з кукурудзою. І лише в ті моменти, коли кукурудза трішки піднімається, це трохи піднімає стелю, куди може дотягнутися фуражна пшениця. Окремо в неї немає фундаментальних причин для того, щоб рости. Тому, так би мовити, перший кандидат на продаж — це фуражна пшениця, однозначно», — наголошує аналітик.

Українську пшеницю хочуть купляти, бо вона дешева. Влітку експортери не відвантажували багато культури морем, тому такі важливі імпортери, як Малайзія, Індонезія, ще не мали змоги отримати наше зерно.

Бум на продовольчу пшеницю на внутрішньому ринку може бути у грудні

Ціни на якісну пшеницю в Україні цієї осені доходили до 6800-6900 гривень з ПДВ з доставкою. За словами аналітика, виробники борошна закупили сировину десь до початку грудня.

«Умовно кажучи, я підозрюю, що в грудні почнеться новий виток біганини за цією пшеницею. А її особливо-то ніхто не хоче продавати, тому що продовольчу виробник звик тримати подовше, бо вона всім потрібна», — каже Юрій Гавриленко.

Ця проблема, ймовірно, ще в більших масштабах, буде і наступного року.

«Логічно, щоб наші переробні компанії запроваджували якусь систему регулярної співпраці з виробником. Наприклад, безплатне зберігання. Тоді принаймні не будуть бігати за зерном. Я думаю, що така співпраця, — єдиний вихід в цих реаліях», — каже директор Barva.

Такими є головні прогнози Barva Invest щодо зернових. Сподіваємося, що гарні для нас прогнози реалізуються, а зерно буде продаватися і безперешкодно їхати всіма логістичними маршрутами.

Олена Гайдук, Elevatorist.com