Як сушити кукурудзу у 2023? Уроки минулого сезону

Сушити чи не сушити, коли сушити та коли збирати кукурудзу? В нормальних реаліях ці питання не повинні були б і виникати є терміни збору врожаю для цієї культури, і є практикою та наукою вивірені показники вологості зерна, які говорять про те, що сушка потрібна, інакше кукурудзу можна втратити при зберіганні.

Але зараз для українських аграріїв настали складні часи, тому вони намагаються якомога ефективніше для своєї економіки пройти між цими нормами, використати всі можливості та «неможливості» сьогоднішніх реалій. Які корисні уроки минулого сезону можна взяти до уваги, як ефективно використати потенціал своїх господарств, елеваторів та сушарок, про це сайту Elevatorist.com розповів директор «НОВОГО ЕЛЕВАТОРа» Євген Романов

Чому навчила збиральна кампанія 2022-2023 рр.

У 2022 році фермери центральної та західної частин України стикнулися з проблемою – кукурудза восени була з високою врожайністю та високою вологою до 35%. Відповідно, сушити таке зерно на сторонніх елеваторах було дуже дорого, та й зібрати її було проблематично через погодні умови. Тому аграрії намагалися вирішувати цю проблему, кожен по-своєму.

Перший варіант, до якого схилились чимало фермерів відкладене збирання врожаю.

В деяких господарствах збиральна кампанія затягнулася до весни, і сушіння зерна відбувалося в природних умовах. Відкладене збирання дійсно дозволяє знизити вологу кукурудзи в полі до 20%, але це досить ризикований шлях. Якщо ви вирішите ним іти, потрібно врахувати всі мінуси.

Шанси перезимувати є лише у незагущених посівів «стійких» ремонтантних гібридів із міцним стеблом, без захворювань, псування, плісняви та вологістю до 25%. Є ризик, що кволі рослини повалять та знищать вітри, снігопади, дощі, і так далі.

До того ж кукурудза, яка перезимувала, значно втрачає якість зерна. Навіть в США та Канаді страхові компанії знімають із себе відповідальність за кукурудзу, що залишилася в полі після 10 грудня. Свого часу в США у штаті Вісконсин досліджували вплив зимівлі на здорову кукурудзу з міцними стеблами та помірною густотою посадки (до 60 тис/га). Втрати врожаю склали:

  • «сприятливий» рік до 13,5%;
  • «несприятливий» рік до 65% (рясний снігопад).

Тому відкладене прибирання із зимівлею може розглядатися лише як вимушений захід в обставинах непереборної сили.

Як варіант виходу із складного становища фермери в минулому році практикували продаж вологого зерна з поля.

Деякі трейдери ризикували укладати подібні угоди, але вимагали великого дисконту від ціни, що могло завдавати фермерам збитків. Ми знаємо кількох трейдерів, які цього року запускають перевалки із зерносушарками для роботи з такими клієнтами. Взагалі, продаж вологого зерна аграрії можуть розглядати лише як вимушений захід.

Співвідношення вологості кукурудзи та термінів її зберігання

При прийнятті рішень, що робити з кукурудзою, аграріям інколи не вистачає знань про те, скільки часу і з якою вологістю кукурудзу можна зберігати.

Для прикладу візьмем стандарт American Society of Agricultural and Biological Engineers (ASABE). Максимальний час зберігання зерна кукурудзи по стандарту ASABE D535 в таблиці, що нижче. 

Але відносно цих термінів, слід відразу зазначити, що дані в таблиці розраховані для зерна, яке зберігається в ідеальних умовах — у бункері з повною аерацією, регулярним охолодженням та значним переліком доповнень та роз'яснень. Тож для реальних українських умов, якщо зерно якісне, дійсний термін зберігання — це 0,7 терміну з таблиці. Для зерна проблемної якості (легковагового і ушкодженого) — трохи більше половини.

Висновок один — без сушіння кукурудзи не обійтись. Питання лише в тому, будете ви це робити на власній сушарці чи користуватиметеся чиїмись послугами. Розглянемо обидва варіанти. 

Сушіння кукурудзи на сушарці стороннього елеватора

Зазвичай послугами сушіння на сторонньому елеваторі користуються дрібні фермери. З одного боку цей варіант не потребує одночасних фінансових вкладень в придбання зерносушарки, але з іншого — плата за послуги іноді з’їдає всю, так звану економію. Так послуги з сушіння помірно вологого (19%) зерна складають щонайменше 1/7-1/8 його закупівельної ціни, а з вологістю понад 30% можуть сягнути 30% ціни зерна.

При відсутності власного зерносушарного комплекса з цими втратами доводиться змиритися, адже волога кукурудза довго зберігатися не може. Хоча це ще й не все. До вартості послуг можуть додатися  витрати на логістику. Наприклад, у Київській області у 2022 р. це було від 200 до 500 грн на тонну.

Серед мінусів роботи зі сторонньою сушаркою — терміни. Жнива тривають близько 50 днів, і сушіння потрібне всім одночасно. Часто це створює черги, а іноді — повне завантаження елеватора та закриття приймання.

Крім всього іншого, на жаль, існує ризик натрапити на не дуже чесний елеватор, де процвітає обман у тій чи іншій формі, і від початку низька ціна після розрахунку всіх додаткових послуг обійдеться фермеру занадто дорого.

Власне зерносушарне обладнання

Висновок очевидний: щоб успішно займатися вирощуванням кукурудзи, необхідно власне зерносушильне обладнання. При його виборі слід звертати увагу на тих виробників, які не на словах, а на практиці знають, що таке сушіння зерна в промислових масштабах.

Сушильний комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР

Компанія «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» вже 12 років надає комерційні послуги сушіння, обслуговуючи на рік до 600 фермерських господарств із загальним оборотом до 100 000 тонн зернових. Саме на підставі власного досвіду ми розробляємо та випускаємо зерносушильне обладнання. На ринку практично більше немає виробників, які працюють на власному устаткуванні, фактично будучи колегами своїх покупців.

До 2021 р. «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» орієнтувався на випуск обладнання для надання комерційних послуг сушіння зерна та перевалок зернових. Головні вимоги — це економічність, надійність та безвідмовність, безпека та висока продуктивність.

З приходом війни найбільше постраждали дрібні фермери, які не мають власної матеріально-технічної бази, тому орієнтуючись на цю категорію, для господарств, що обробляють від 50 до 500 га «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» випустив нову лінійку зерносушильних комплексів.

Також, як і «старша» модель, вони виготовляються з імпортних комплектуючих, працюють на трісці та пелеті, але мають продуктивність, що підходить невеликим фермерським господарствам:

Продуктивність зерносушарних комплексів НОВИЙ ЕЛЕВАТОР

Варто звернути увагу на те, що зерносушильні комплекси «НОВОГО ЕЛЕВАТОРА» вважаються мобільними (пересувними) завдяки модульній конструкції та болтовому з'єднанню, в відтак вони не потребують такої процедури введення в експлуатацію, як стаціонарні сушарки. Також вам не потрібно буде залучати фінансування від банків та лізингових компаній, бо ціна зерносушарки доступна для фермера.

Рахується і економіка. Сушіння 10% вологи 1 т кукурудзи на елеваторі обійдеться аграрію в 1600-1800 грн — це сама послуга сушки, 200-500 грн — логістика, що разом становить 2000-2500 грн з тони, і це не враховуючи наскільки «чесно» буде зважено зерно, поміряна його вологість та пораховано усушка та відхід. І така ж сама сушка на власному обладнанні виробництва НОВИЙ ЕЛЕВАТОР обійдеться лише у 300 грн.

Якщо ви плануєте придбати це обладнання для роботи вже у поточному сезоні, варто розуміти, що від замовлення до установки зерносушарки може пройти від 1 до 4 місяців, тому варто починати процес купівлі як можна раніше. Це дасть гарантії, що обладнання відпрацює сезон і ви будете захищені від ризиків втрати або псування врожаю.