Найскладніша задача за 18 років роботи, або як АЛЬП-ПРОМ обвалював силоси зі жмихом в порту Джурджулешти


Джерело фото: Elevatorist.com

На початку 2023 року Приватне підприємство «АЛЬП-ПРОМ» набуло досвіду у виконанні робіт підвищеної небезпеки в умовах пожежі на елеваторі з обваленням металевих силосів. Можливо історія підприємства, на якому сталася надзвичайна подія, допоможе читачам уникнути подібних інциндентів.

Команду працівників ПП «АЛЬП-ПРОМ» запросили за контрактом підряду до робіт з очищення силосів від жмиху гранульваного, який злежався на маслозаводі в порту у місті Джурджулешти, Молдова, який належить підприємству DANUBE OIL COMPANY SRL. Причина проведення робіт — продукт в середині силосів почав зігріватися.

В середині силосів знаходився жмих гранульваний, який може самозігріватися та вважається здатним до самозаймання.

Причиною самозігрівання, що призводить до самозаймання, є реакція речовини з киснем в повітрі, при якій тепло, що виділяється, не відводиться досить швидко в навколишнє середовище. Самозаймання відбувається тоді, коли швидкість утворення тепла перевищує швидкість тепловіддачі і таким чином досягається температура самозаймання.

15 вересня 2022 р. на території цього підприємства стався обвал двох металевих силосів для зберігання жмиху гранульованого об'ємом 1200 кубометрів кожен, що суттєво ускладнило використання чотирьох сусідніх силосів, і через деякий час процесом самозігрівання керувати було вже неможливо, продукт почав горіти всередині.

Співробітники нашої компанії вже виконували подібні роботи на Чернівецькому, Запорізькому, Приколотнянському ОЕЗ. Є досвід і з видалення соєвого шроту, що злежався в Хмельницькій області, гнилого продукту в Харківській області, та продукту що набрав 60 градусів в с. Граково.

Для виконання небезпечних робіт у проєктній організації ТОВ «Харківбудніпроект» розробили проєкт. Роботи проводилися згідно з розпорядженнями головного технічного інженера Саваринюка О. О. та під візуальним наглядом та контролем відповідальних на підприємстві осіб, МНС та пожежних бригад.

Нашим фахівцям вдалося виконати найскладнішу й найнебезпечнішу роботу за всю історію нашої компанії, починаючи з 2005 року.

У найкоротші терміни нами було самостійно розроблено план демонтажу силосних корпусів та проведено їх обвалення за допомогою крана натягом закріплених тросів та фалів. Фахівці опрацювали шляхи відходу із можливої зони обвалу, тощо.

Загроза від пожежі в силосах зберігання жмиху, яка могла призвести до можливого вибуху резервуарів з олією, та руйнування інших силосів, була не тільки для одного підприємства замовника, а для всієї території порту з найважливішими в цей час інженерними мережами та залізницею.

Нами був збережений силос №5, норія з транспортною лінією і, найголовніше, — жодна людина фізично не постраждала.

Не зважаючи на важкі умови, небезпеку та воєнний стан, ми працюємо далі, виконуємо складні та надзвичані завдання.