Чому горять сушарки та що робити у разі пожежі

Причини загоряння зерносушарок та першочергові дії у разі пожежі
Причини загоряння зерносушарок та першочергові дії у разі пожежі
Джерело фото: facebook.com

Кожен рік після старту жнив пізньої групи зернових стрічка починає рясніти новинами від ДСНС про пожежі на зерносховищах — горять зерносушарки. Це вічна проблема елеваторів, яка в нинішньому важкому сезоні стала особливо болючою: люди вже 8 місяців живуть у тяжкому стресі, на війну пішло багато працівників АПК, а нові співробітники можливо не знають, як поводитися у критичній ситуації.

Тож ми вирішили зробити коротенький дайджест по азах пожежної безпеки при роботі з зерносушаркою, аби допомогти мінімізувати ризики загорянь.

Чому горять зерносушарки

Некваліфікований оператор. Навіть якщо ваша сушарка суперавтоматизована, космічно модернова і ледь не каву вам вміє приготувати, то сподіватися лише на автоматику не варто — будь-яка автоматика може підвести. За роботою сушарки має бути постійний візуальний контроль. І цей контроль повинен бути професійним і грамотним. Адже більшість загорянь сушарок, як нових, так і старих моделей, виникає саме через порушення правил експлуатації персоналом. Оператори сушарки мають чітко знати інструкцію з експлуатації агрегату, дотримуватися її в роботі, знати температуру сушіння кожного виду зерна, не плутати Цельсія з Фаренгейтом, — тобто бути кваліфікованими та сумлінними. Тож якщо в вас новий оператор — не пожалкуйте часу на його навчання.

Засміченість сушарки. Ця причина загорянь саме стосується сумлінності роботи обслуговуючого персоналу. В інструкціях з експлуатації сушарок так і написано — перевіряти обладнання на предмет засміченості кожен день. В сушарці в процесі роботи буде накопичуватися пилюка та сміття, якщо його не прибирати, рано чи пізно туди попаде іскра і зустріч с хлопцями з ДСНС вам буде гарантована. Тому важливо раз на добу чистити внутрішню частину сушарки. На це піде хвилин 30-40, але все одно вигідніше зупинитися на короткий час, ніж втратити сушарку та зерно в пожежі.

Ще радять раз на тиждень повністю спустошувати сушарку аби уникнути злежування зерна. Якщо іде сушіння соняшнику, то цю процедуру варто проводити раз на 3-4 дні. Спустошену сушарку потрібно перевірити — чи не налипло десь та прикипіло зерно? Якщо такі налипання є, потрібно їх зачистити у механічний спосіб, тобто зішкрябати ці налипання.

Недостатньо очищене зерно. Таке зерно у сушарці рухається нерівномірно, засміченість гальмує рух зернової маси, сипучість зерна зменшується. Через це утворюються зони з налипанням сировини, вони дуже перегріваються і лише очікують невеличкої іскорки аби спалахнуть.

Огріхи самої сушарки. Буває таке, що сама зерносушарка має деякі вади, скажімо так. Серед них учасники ринку називали декілька випадків, коли причиною загоряння сушарки ставали нещільності у з'єднаннях агрегату. Бували випадки збою роботи автоматики, коли датчики неправильно обробляли дані температури.

Відключення електрики. Це ризик з нової реальності. Рух зерна в сушарці зупиняється, а горілки продовжують роботу, тож перегрів забезпечено. Саме тому на елеваторах, де вже стикнулися з відключеннями, дотримуються в роботі графіку подачі електрики, а в разі аварійних відключень — негайно вивантажують зерно з сушарки.

Найчастіше зерносушарки горять через людський фактор

Які зерносушарки найчастіше загоряються

Якщо відкинути людський фактор, то конструктивні особливості зерносушарок стають причинами загоряння рідше. Але, за словами елеватористів, частіше таки горять старенькі ДСП, через особливості ізоляції корпусу — шар утеплювача між зовнішньою та внутрішньою стінками корпусу забивається пилюкою і ця пилюка може загорітися. В сучасних сушарках ізоляція зроблена інакше, і таких випадків немає.

Найчастіше шахтні сушарки горять з причин тимчасові зупинки руху зернової маси по вертикалі шахти та несвоєчасної очистки повітряних ходів від пилюки та сміття. Тобто, цім факторам можна успішно запобігати, якщо у вас працює кваліфікований та сумлінний оператор.

Модульні та баштові сушарки також іноді горять. Експерти ринку нагадують: ці сушарки створені для сушіння великих об'ємів кукурудзи за певних умов — температура зовнішнього повітря +10 С та вище, відносна вологість повітря менше за 80%. Олійні культури в них можна сушити лише в разі якщо газова горілка встановлена зовні, а не в самій сушарці. Але наші аграрії не завжди дотримуються цих правил, тож коли сушать олійні, модульним та баштовим сушаркам також, буває, дістається.

Найпоширені зерносушарки в Україні шахтові, тому може скластися хибне враження що вони більш пожежнонебезпечні

Що робити коли загорілася зерносушарка

За інструкцією гасити загоряння в сушарці потрібно надходженням нової зернової маси. Учасники ринку кажуть, що на практиці цей спосіб не дуже працює, або працює погано — полум'я може згаснути не до кінця, а приховатися у зерні. Потім тління цього зерна може продовжитися вже у складі.

Тож перше, що радять фахівці — негайно зупинити роботу горілки та вентилятора. По датчиках визначити зону сушарки, де почалося загоряння.

Далі треба провести повне вивантаження зернової маси з сушарки. Якщо конструктив зерносушарки дозволяє це зробити, можна вивантажувати по зонах, розкриваючи аварійні люки. Така можливість є навіть у ДСП. Зерно вивантажується долі і заливається водою. Якщо після цього датчики не реєструють подальше підвищення температури в сушарці, це означає що місце займання локалізоване. Тоді через кілька хвилин можна на короткий час включили вентилятори аби охолодити сушарку.

Якщо ж після вивантаження зернової маси датчики демонструють подальше підвищення температури, то це означає лише одне — горить сама сушарка або прикипівше до її стінок сміття. Локалізувати таке місце займання можна лише водою. Тож біля кожної сушарки має обов'язково бути пожежний стенд, а на елеваторі — пожежний розрахунок. Треба пам'ятати, що при гасінні пожежі не можна заливати водою топковий блок.

Таким чином можна мінімізувати поширення вогню або навіть самостійно впоратися з загорянням до приїзду рятувальників.

Майя Муха, Elevatorist.com