Вимкнули живлення: що робити із зерносушаркою?


Джерело фото: Elevatorist.com

Руйнування енергетичної інфраструктури ворогом, а відтак віялові відключення електроенергії стали нашої реальністю. Одна справа, коли ми потерпаємо від цього вдома, і зовсім інша — коли світло несподівано зникло на працюючому підприємстві чи елеваторі. Що робити, якщо під час роботи зерносушарки раптово зникло живлення і немає можливості його швидко відновити? Про алгоритм дій розповів керівник відділу продуктового маркетингу та технічної підтримки KMZ Industries Олександр Ткаченко.

Отже, перші кроки. Якщо у вас сушарка з газовими та рідкопаливними пальниками, треба перевірити, чи вимкнувся пальник. Він має вимикатись автоматично при відсутності живлення. Якщо не вимкнувся автоматично, вимкнути вручну.

Для сушарка на теплогенераторі — перекрити подачу гарячого повітря від теплогенератора до сушарки та закрити всі шибери забору повітря на теплогенераторі.

Далі потрібно забезпечити природну вентиляцію сушарки, а для цього:

  • Перевірити, чи відкриті жалюзі/кришки витяжних вентиляторів.
  • Відкрити смотрові люки та зняти дві переставні перегородки зони охолодження для сушарок без рекуперації. Для сушарок з рекуперацією відкрити двері доступу до камери відпрацьованого повітря.

У разі тривалої зупинки існує велика ймовірність залягання зерна в останніх 2-3 секціях (верхні секції) сушарки, тому необхідно перевірити чи рухається продукт у вказаних секціях. Для цього, після відновлення живлення і повторного запуску сушарки, оператор має піднятись на верхній ярус та пересвідчитись, що продукт рухається під час декількох вивантажень.

У разі виявлення залягання продукту, зерносушарку необхідно вивантажити до рівня залягання зерна, і пересвідчитись у сході продукту.

Важливо звернути увагу на те, що у випадку тривалого відключення світла при мінусових температурах можливе налипання та намерзання вологого продукту на стінки шахти сушарки. Раптове сходження такого продукту може негативно вплинути на конструктивну стійкість зерносушарки. Тому, в такому випадку доцільно зробити вивантаження продукту через люки аварійного вивантаження.

Якщо у вас є генератор електоренергії, тоді можна уникнути ручної праці та діяти протягом двох діб за наступним алгоритмом:

  • Вимкнути пальник.
  • Зупинити все вантажо-розвантажувальне обладнання та вивантажувальні механізми.
  • Охолоджувати зерно вентиляторами зерносушарки протягом 10-40 хвилин, щоб його температура зрівнялася з атмосферною температурою (різниця між температурою зерна та атмосферною має бути не більше +30°С).
  • Вимкнути вентилятори.
  • Повторювати вентилювання по 30 хвилин принаймні кожні 12 годин, щоб утримати «градієнт вологості» (різниця між рівномірною вологістю продукту та вологістю в серцевині, ядрі зерна).
  • При поверненні електроенергії на елеваторі завантажити зерно до транспортної системи елеватора, щоб повністю завершити процес сушіння цієї партії зерна в режимі рециркуляції зерна.

Якщо за дві доби електроживлення елеватора не відновилося, то розвантажити зерносушарку та провіювати зерно допоки не з'явиться можливість повернутися до процесу сушіння.