Ущільнення ґрунту для тимчасових зерносховищ

Ущільнення ґрунту для тимчасових складів

Продовжуємо обговорювати тему: «Зберігання зерна в Україні в тимчасових зерносховищах». Так, в умовах війни в Україні, об’єм існуючих зерносховищ зменшується, а будівництво нових або зовсім не можливо, або дуже ризиковано, або економічно не доцільне. Тому, в існуючих умовах, стала актуальна тема будівництва тимчасових зерносховищ. Я рахую, що реалізація цієї теми для українського АПК є певним технологічним проривом в питанні забезпечення зберігання зерна. Але реалізація цього проекту підштовхую, або можна сказати спонукає, до розвитку в Україні ще одного напрямку сучасних технологій.

Для будівництва тимчасових зерносховищ потрібно відповідним чином підготувати (вирівняти, ущільнити, зробити ухили для водовідведення) достатньо великі площі земельної ділянки. Як і в попередньому блозі, я буду розглядати варіант тимчасового зерносховища в вигляді овалу з розміром по осях 30м х 120м (~13 тис. т зерна). З урахуванням зовнішнього кругового проїзду автотранспортом, мінімальна площа земельної ділянки, яку потрібно підготувати становить 5 200 м² (0,52 га).

Для кожного окремого майданчика, будуть свої вимоги, але в загальному плані, необхідно:

  • Зняти верхній родючий шар ґрунту.
  • Завезти наявний в даній місцевості не родючий ґрунт.
  • Виконати планування майданчика, та ущільнити наявний ґрунт.

Тепер, що до ущільнення ґрунту. Так, асфальт, бетон — це добре, це можлива перспектива, але на сьогодні це для більшості Замовників не актуально.

Ось тут є перспектива для використання, в Україні ще належним чином не поширеної технології,  по ущільненню ґрунту, за допомогою ферментів стабілізуючих ґрунт. Так, першість у світі у розробці ферментних технологій належить американцям. У США синтезували, наприклад, ферментний препарат — стабілізатор ґрунту, завдяки якому можна виготовляти міцне дорожнє покриття практично з будь-якого ґрунту.

Сьогодні, завдяки ферментним препаратам можна будувати дороги без асфальту, бетону та гравію, з звичайного ґрунту. Це можуть бути суглинки, супіски та ін. Відповідні стабілізатори ґрунту виробляють і в Європі, а також є і вітчизняний виробник. Я не є дилер виробників стабілізаторів ґрунту, тому не наводжу конкретні приклади, а розглядаю тільки саму ідею. Для кого ця інформація буде цікава, може сам знайти все необхідне в інтернеті. Нонсенс, але один з чинників, який не сприяв належному розповсюдженню цієї технології для будівництва автомобільних доріг, зокрема в сільській місцевості в Україні, це низька її вартість.

В підсумку:

  • Наявна криза (війна), породила потребу в застосуванні нових для України технічних рішень, по забезпеченню зберігання зерна, в вигляді тимчасових зерноскладів.
  • В свою чергу, будівництво тимчасових зерноскладів сприяє впровадженню в Україні ще одного сучасного ноу-хау, застосування ферментів в ущільнені ґрунту.
  • Так, рухаємось далі, розвиваємось, все буде Україна. 

Дмитро Шкорупєєв, експерт з будівництва елеваторів