Екскурсія в сушильний цех насіннєвого заводу НВА Степова

НВА Степова
НВА Степова
Джерело фото: Elevatorist.com

Як влаштовані та працюють зерносушарки на елеваторах, знають практично всі наші читачі. А ось із насіннєвими заводами мали справу одиниці. Тому ми сьогодні вирішили провести невелику екскурсію потужностями «Науково-виробничої агрокорпорації Степова». Розповів про те, як там усе влаштовано та працює, заступник директора заводу Василь Бугаєв.

Насіннєвий завод «Степова» спеціалізується на кукурудзі. Науковці працюють із батьківськими формами кукурудзи — а це багато різних партій від 50 кг до 50 тон. Для підробітку цих партій на заводі організовано 5 ліній:

  • прийому-очищення качанів,
  • просушування качанів,
  • обмолоту качанів,
  • доопрацювання насіння,
  • протруювання та упаковки.

За словами Василя Бугаєва, завод було збудовано у 2015 році, і частина рішень, які тут втілені, це ексклюзивні проекти.

Василь Бугаєв

«Ми працюємо з науковим матеріалом і для нас дуже важливою є чистота показників. Якщо при роботі з виробничим матеріалом допускається, наприклад, на 1 тис. тон 1-20 зернин інших гібридів або сортів, то у нас не допустимо на 500 кг і 5 «сторонніх» зернин, тобто вимоги до якості дуже великі»,— каже заступник директора.

Відповідно і вимоги до доробки тут високі — це мають бути максимально щадні процеси з мінімальним ушкодженням насіння. З огляду на цю мету на заводі підбирали й устаткування.

На лінії приймання-очищення працює рухомий стіл, який дуже плавно подає зерно на транспортер дозованою кількістю, щоб кукурудза не травмувалася у качанах.

Кукурудза на насінневому заводі

Далі європейський очисник Husker, який забезпечує практично стовідсоткове очищення. Як розповідає Василь Бугаєв, якщо на старому заводі після качаноочисника перевіряли якість і вручну ще доочищали 10 людей, то сьогодні 3 науковці після цього агрегату просто відбирають нетипову кукурудзу, тобто чимось пошкоджену.

На лінії обмолоту також встановлено машину, яка мінімально травмує зерно. Після неї бій становить максимум 0,1-0,2%. Далі насіння доочищується вже на лінії калібрування та очищення за допомогою пневмовібростола.

Калібрувальник завода Фадєєв Агро

«Калібрувальник у нас вітчизняного виробництва – КФ-4 харківського заводу «Фадєєв Агро». Ця машина показала себе добре, тому що вона проводить первинне та вторинне очищення, а також за один прогін може ділити купу зерна на 5 фракцій. При цьому вона поділяє зерна на круглі, плоскі та за розмірами», — пояснює керівник.

На заводі працює дуже незвична, за елеваторними мірками, зерносушарка. Вона складається з 48 контейнерів місткістю кожного 1,2 м — це 800 кг кукурудзи в качанах або 1,200 тон вже очищеної кукурудзи. Кожен контейнер — окрема партія зерна.

У кожному контейнері дно виконане з таких решіток, щоб зерно не просипалося і не змішувалося, а без проблем продувалося знизу.

Сушарка працює на відходах, які на 90% складаються з використаних стрижнів кукурудзи, що залишилися після обмолоту. Виходить виробництво замкнутого циклу.

Зерносушарка на НВА Степова

Короба зерносушарки
Кукурудза сушиться
Зерносушарка

Зерносушарку спроектували на індивідуальне замовлення заводу, реалізувавши ідеї місцевих фахівців. Одна компанія виготовляла 100 контейнерів, інша постачала тепловентилятори.

«Сушіння кукурудзи на заводі проводиться в автоматичному режимі. При сушінні підтримується температура 32-36 °C, щоб насіння не втратило схожість. Якщо ж сушимо кукурудзу для товарного виробництва, можна збільшити температуру до 70 °C. Один цикл сушіння займає 48-72 години, тобто 2-3 дні, залежно від вологості кукурудзи. Повністю завантажена кукурудзою в качанах сушарка вміщує 40 тон, ми розраховували її в сезон на 10 циклів, тобто на 400 тон насіннєвої кукурудзи», — розповідає Василь Бугаєв.

За його словами, щоб температура в сушарках була постійною, незалежно від того, холодно або тепло на вулиці, в теплоносія підтримується температура 60-70°C. Регулюється ця температура автоматично за допомогою відкриття або закриття засувок.

За станом зерна у зерносушарці, як і на елеваторі, стежать працівники лабораторії. Вони раз на 4 години відбирають проби та визначають показники вологості. Обслуговує все виробництво у сезон збирання кукурудзи 10-12 осіб.

Кукурудза НВА Степова

Ось така вийшла екскурсія.

Докладніше про компанію читайте: «Насіннєвий бізнес по-українськи, склади 100 тис. кв. м., власні селекційні ділянки на 1 тис. га: як працює «організм» агрокорпорації Степова».

Інна Воробйова, Elevatorist.com