Бій відпотіванню, або як спеціалісти KMZ Industries розробили індивідуальне обладнання для молдовського ОПЗ

Унікальні силоси для олії
Унікальні силоси для олії

Шість унікальних конусних силосів СМВУ для одного з найбільших виробників олії в Молдові — DANUBE OIL COMPANY S.R.L. виготовила та змонтувала KMZ Industries. Діаметр кожного силосу — 11 метрів, сумарна ємність становить 12330 м³. Це було спеціальне замовлення нового заводу в міжнародному молдовському порту Джурджулешти на Дунаї. За словами директора DANUBE OIL COMPANY S.R.L. Тетяни Бабакової, це рішення для зберігання макухи дозволить не втратити якість продукції.

«Трьохшарові» конструкції з утепленням

Індивідуальне замовлення було пов'язане зі специфікою продукту, який зберігатимуть на молдовському олійно-пресовому заводі, — гранульованої макухи соняшника.

«Це складносипучий продукт із високою жирністю, схильний до налипання на стінки та утворення склепінь (особливо в зимовий період, коли зовнішня температура знижується), що згодом може зруйнувати ємність: тому макуха не може зберігатися у звичайному силосі», — розповідає керівник напряму продуктового маркетингу KMZ Industries Олександр Ткаченко.

За його словами, підприємство виготовило своєрідний тришаровий силос. Всі 6 силосів утеплені: мають спеціальну термоізоляцію та додатково обшиті металом. Зроблено це щоб максимально нівелювати різкий перепад температури зовні та всередині силосу в холодну пору року, і таким чином запобігти налипанню продукту.

Монтаж силосів

«Спочатку йде корпус із плоскими стінками, далі спеціальний утеплювач, який до того ж додатково покритий супердифузійною мембраною, яка забезпечує правильне провітрювання утеплювача. І, нарешті, поверх всього хопер обшитий оцинкованим металом», — пояснює фахівець.

В Україні це перший досвід виготовлення таких силосів із утепленням, говорить директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries Роман Штельмах. Хоча розроблялися вони не з нуля, позитивний досвід виготовлення силосів із плоскими стінками підприємство вже мало. Його й брали за основу.

«Прототипом послужив силос СМВУ із гофрованими стінками та конусним днищем. Нову модель утеплили, обладнали магнітно-імпульсною установкою для спонукання потоку. Окрім цього зробили вищим корпус, відповідно збільшили і обсяг зберігання. Встановили також нову естакаду для двох транспортерів — тому приділили посилену увагу тримкості  опорного кільця та опор (колон) конусного днища, — розповідає Роман Штельмах.

Оскільки панелі потрібно було виконати без профілювання хвилі — з плоского листа, що призвело до зміни мембранної жорсткості панелей, перерахували перетини. Так само допрацьовувалась і конструкція даху: всі патрубки, оглядовий люк, повітровідводи необхідно було розмістити з урахуванням утеплення даху.

Силоси для МЕЗа Молдови
Силоси для МЕЗа Молдови
Силоси для МЕЗа Молдови

Всі хопери розраховані на снігові та вітрові навантаження та роботу в умовах сейсмічно активної зони відповідно до технічного завдання клієнта.

Окремим завданням від клієнта була необхідність обладнати конусне днище магнітно-імпульсною установкою для забезпечення обвалення склепіння, усунення та запобігання зависанням сипучого продукту при вивантаженні. Фахівці розробили спеціальну зварну конструкцію в нижній частині конуса — саме на неї встановили індуктор та сталеалюміневу плиту. А оскільки над силосами паралельно йдуть одразу два транспортери для завантаження ємностей, конструктори передбачили для них нестандартні широкі естакади з проходами для обслуговування, що також відрізняються більшою висотою опор для забезпечення відповідного нахилу самопливів, що забезпечує сходження продукту.

«Звичайно, така потужна конструкція вимагала і високих характеристик міцності, — акцентує Олександр Ткаченко. — Усі необхідні розрахунки забезпечували конструктори проєктної організації «ПроєктКонтактСервіс».

Особливості нижнього конуса

Як уже було сказано, на кожному хопері в нижньому конусі встановили магнітно-імпульсні спонукачі потоку. Їхнє призначення в тому, щоб запобігти зависанню продукту. Тобто якщо макуха не рухатиметься на вивантаження самостійно, то можна увімкнути магнітно-імпульсивну установку та вирішити проблему.

За словами Романа Штельмаха, індуктори встановлюються в конусному днищі силосу з розташуванням хрест-навхрест і вмикаються попарно.

«Індуктор впливає на стінку конуса через сталеалюміневу плиту, за допомогою імпульсу струму створюється магнітне поле, індуктор та плита відштовхуються один від одного, що створює швидку пружну деформацію стінки. Тобто якщо продукт не вивантажуватиметься, то нижній конус набуватиме овальної форми знака змінного навантаження, тобто спочатку різко «штовхнеться — відпуститься» одна сторона, потім інша. Це спричинить створення напруги зсуву в продукті, який буде завантажений в конус. Така дія спонукатиме продукт до руху, і зменшуватиметься утворення склепіння», — пояснює принцип дії механізму директор департаменту клієнтського сервісу KMZ Industries.

Установку на заводі в Карлівці монтували разом із постачальником індукторів із Миколаєва. Всю цю конструкцію спочатку вивірили та зварили, потім відвезли на оцинкування, після чого її відвантажили вже клієнту.

До речі, оцинкування для нижнього конусу цих силосів застосували не зовсім звичне — замість гарячого оцинкування тут виконали газополум'яне напилення цинкового покриття.

Зведення силосів черговий виклик для монтажників заводу

Підготовку до монтажу цих силосів монтажна бригада KMZ Industries розпочала вже на етапі виготовлення ємностей. Фахівці вивчали креслення, щоб правильно підібрати оснащення. Однак частину оснащення все одно довелося доопрацьовувати, а деякі пристрої виготовляти на місці: по-перше, тому що це унікальне обладнання і такі ємності ще ніхто не монтував, отже, неможливо було все передбачити, а по-друге, деякі елементи спорядження не пропустила б митниця, тому частину задач довелося вирішувати вже в Молдові, і фахівці заводу були готові до цього.

Силосы для МЭЗа в Молдове

«Якби за монтаж взялася непідготовлена ​​організація, вони просто зупинилися б ще на початковому етапі, тому що потрібно було врахувати багато нюансів, — говорить директор з будівництва та монтажу KMZ Industries Вячеслав Степанчук. — Клієнт вибрав саме нашу бригаду, тому що ми глибоко вникаємо у креслення, розглядаємо все до найдрібніших деталей, і, виходячи з цього, розробляємо проєкт виконання робіт, підбираємо устаткування, приладдя та необхідний інструмент».

Крім цього, для виконання монтажу потрібно було мати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки — саме до таких належать всі ОЕЗи.

«У нас давно є такий дозвіл в Україні, тому легалізували його і в Молдові, — розповідає Вячеслав Степанчук. — У принципі всі питання вирішили досить оперативно, тому що ми дуже ретельно готувалися. Відтак, щойно були готові перші фундаменти, ми змогли швидко розпочати монтаж на об'єкті».

Замовник досить багато часу приділив і укладанню угоди про монтаж, в ній прописували максимум деталей.

«Клієнт раніше мав негативний досвід із іншою монтажною організацією, тому хотів максимально підстрахуватися, — пояснює директор з будівництва та монтажу KMZ Industries. — Але коли побачив оперативність та якість монтажу, яку забезпечила наша бригада, та ще й з такою особливою конструкцією, то був приємно вражений».

Як розповіли фахівці, монтаж усіх конструкцій був дуже складним і як мінімум удвічі трудомісткішим порівняно зі стандартними хоперами. Виконувала роботи бригада із 18 осіб під керівництвом виконавця робіт монтажної ділянки Алескерова Гусейна Каміл огли.

«Процес зведення був дуже складним: нам спочатку потрібно було зібрати та утеплити дах, змонтувати конусне днище, встановити на конусне днище дах, потім на монтажному спорядженні звести корпус — і при всіх цих процесах не пропустити та встановити безліч додаткових елементів, щоб зафіксувати утеплювач та обшивку», — описує черговість робіт Вячеслав Степанчук.

Далі потрібно було встановити обшивку та супердифузійну мембрану, а згодом обшити все це металом, встановити сухотруби пожежогасіння, сходи та змонтувати естакади.

Завдяки професіоналізму монтажної бригади KMZ Industries та ретельно продуманому проєкту виконання робіт термін монтажу на об'єкті вдалося скоротити на місяць — його було виконано за 120 робочих днів замість запланованих 150.

«Ми отримали виключно позитивні відгуки від замовника, — ділиться Вячеслав Степанчук. — Вкотре підтвердили свою репутацію надійного виробника, який до того ж готовий вирішувати індивідуальні завдання своїх клієнтів та надавати зразковий монтажний сервіс в Україні та за кордоном. Пишаємося цим і рухаємось далі!»

Крім утеплених силосів на об'єкті встановлені 6 хоперів для гранульованого та негранульованого лушпиння, а також для тимчасового зберігання соняшнику перед сушінням загальною ємністю зберігання 5048 м³ з лінійки KMZ Industries. А також 2 силоси на плоскому днищі загальною ємністю 40 тис. тонн з лінійки Variant Agro Build, які сьогодні є найбільшими силосами в Молдові. Всі ці ємності були зведені під супроводом шефмонтажників KMZ Industries та Variant Agro Build, що також вселило впевненість замовника у правильності їхньої збірки.

Кому буде корисна така конструкція силосу?

Такі утеплені складні силоси, як KMZ Industries, виготовила та змонтувала для ОПЗа молдовської компанії DANUBE OIL COMPANY S.R.L., на звичайних елеваторах навряд чи знайдуть собі застосування. Однак вони можуть зацікавити ОПЗ, особливо ті, що знаходяться в регіонах із складними кліматичними умовами.

«Ми знаємо, що в олійно-екстракційних заводів при експлуатації виникають проблеми, якщо в силос завантажують недостатньо охолоджений гранульований шрот. Тоді він схильний до конденсування, особливо при перепадах температур на вулиці та за наявності підвищеної вологості на виробництві. У таких випадках є ймовірність злипання та примерзання шроту до однієї зі стінок за рахунок конденсування, і тут, напевно, було б доречно поставити силос із утепленням», — вважає Роман Штельмах.

Наскільки таке рішення справді вирішує проблеми з відпотіванням та розвантаженням шроту, можна буде запитати у молдовських колег. Завод готується до запуску.

Інна Воробйова, Elevatorist.com