Галс Агро рік не може подати біометан до мережі через незацікавленість державних операторів — Кравчук

Біометановий завод компанії «Галс Агро» з квітня 2023 року не зміг подати у мережу жодного кубометру газу через відсутність дозволу. За таких обставин компанія заявила, що зупиняє виробництво біометану через економічну недоцільність.

Про це у інтерв'ю Latifundist.com розповів генеральним директором «Галс Агро» Сергій Кравчук.

Зараз завод працює, але на ньому вимкнута установка, яка очищає вироблений біогаз до рівня біометану.

«Пройшов без малого рік, а ми жодного кубометру газу не подали у систему. З нашої сторони у нас зроблена та погоджена вся регламентна і технічна документація. Нам потрібен тільки дозвіл, щоб відкрити кран. Все», — пояснив керівник.

Читати на тему: Сергій Кравчук: Побудувати біометановий завод не важче і не довше, ніж елеватор

За його словами, таку бездіяльність відповідних відомств можна кваліфікувати як застій.

«Це не корупція, просто застій. Затягнутість процесів, бюрократія, небажання взяти на себе відповідальність. Все це недопустимо, тим паче в такі часи та по таким стратегічним напрямкам», — зазначає Сергій Кравчук.

Він додає, що в зеленої енергетики чинників та перепон багато.

«Головна з них — незацікавленість державних операторів у забезпеченні процесів. Для них це новий чинник, вони не звикли так працювати. На фоні їх об’ємів, їм здається це несуттєвим. Кожен окремо бачить невеликі об’єми виробництва у кожному місці. Але ж цих місць багато. Це енергетична незалежність держави у виробітку та розподіленні генерації. І це на фоні 4 млрд, що вже робить Євросоюз», — зазначає Сергій Кравчук.

Детальніше про принципи роботи біогазового заводу: Вигідне сусідство: Чим можуть бути корисні одне одному елеватор та біометановий завод

Він також зауважує, що в Україні відсутній централізований державний орган, який би відповідав за розвиток галузі і вказівки якого виконуються в рамках виконання стратегії розвитку.