Зберігати зерно в рукавах реально до двох років — експерт

Рекомендований термін зберігання зерна в рукавах 6 місяців, втім, якщо дотримуватися основних вимог, цей термін можливо дещо подовжити, якщо цього вимагає ситуація — неможливість продати зерно, низькі ціни, проблеми з логістикою тощо.

Про це сайту SuperAgronom.com в матеріалі «Як зібрати кукурудзу без втрат: ТОП порад» розповів начальник відділу продажів рукавів ТМ Harwell від єдиного українського виробника «Планета Пластик» Олександр Черненко. 

За його словами, в практиці компанії був випадок, коли максимальний термін зберігання зерна становив понад два роки. 

«Якість зерна при цьому не погіршилася. Дотримання всіх вимог та рекомендацій щодо зберігання в полімерних рукавах ТМ Harwell дозволили зберегти зерно без втрат якості. Насправді ці вимоги дуже прості: правильно підготовлений майданчик та не перевантажений рукав. Цей приклад свідчить про те, що, дотримуючись рекомендацій, можна зберігати зерно в рукавах у термін понад рік», — зауважив представник «Планета Пластик».

За його словами, зазвичай, більшість господарств так не роблять: зерно зберігають півроку-рік і продають або використовують для власних потреб.

Для того, щоб подовжити термін зберігання зерна в рукавах, Олександр Черненко рекомендує звернути увагу на такі аспекти:

  • Якщо майданчик був заасфальтований або залитий бетоном ще за радянських часів, такий асфальт часто розсипається на колючий щебінь, який може під вагою зерна проколоти поліетиленову плівку. Згідно інструкції з експлуатації зернових рукавів ТМ Harwell рекомендують такі аварійні ділянки посипати землею або піском для згладжування поверхні.
  • У випадку, якщо ви збираєтеся розмістити зерновий рукав у полі, то наявну стерню потрібно дискувати, щоб максимально виключити присутність колючих і ріжучих предметів. Після дисків варто пройти котками, щоб вирівняти поверхню. 
  • За можливості майданчик загородити сіткою, щоб завадити доступу тварин, які можуть пошкодити рукав.
  • Якщо поле зі схилом, завантажувати рукав потрібно вздовж схилу для природнього стікання опадів територією майданчику. Ні в якому разі не розміщати рукав на схилі майданчику поперек.
  • Надважливо! При завантаженні рукава потрібно орієнтуватися на мітки, які розташовані через вздовж рукава і призначені для контролю ступеню завантаженості. Для правильного завантаження рукава передбачено розтягнення 10%. У комплекті кожного рукава є так звана мірна лінійка. Зелена зона на цій лінійці — це допустимий розтяг наповнення зернового рукава, передбачений гарантією.