На Львівщині відкрили новий млин та другу чергу Самбірського елеватора

Самбірський елеватор
Джерело фото: lviv.media

«Самбір Млин» — нове борошномельне підприємство — відкрили у Львівської області. Млин щодоби перероблятиме 60-65 тонн пшениці та вироблятиме 50 тонн борошна різних сортів. Також тут виготовлятимуть висівки, які можна буде споживати, або ж використовувати у кормах для тварин. 

Про це повідомляє Lviv.media.

Зведення сучасного борошномельного комплексу у Самборі не є одиничним проєктом. Це наступний етап розвитку елеваторних потужностей ТОВ «Самбірський елеватор», який загалом включає будівництво зернового елеватора, борошномельного підприємства — млина, та лінії з виготовлення паливної гранули, зазначають у товаристві. Будівництво підприємства розпочали в кінці грудня 2022 року. 

Для будівництва другої черги елеватора та для будівництва млина були залучені власні кошти та гроші з держаних програм. Копанія скористалася державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для переробних сільськогосподарських підприємств і виграла грант на купівлю виробничого обладнання.

«За ці кошти ми придбали навантажувач, поставили другі ваги, купили лабораторне обладнання. Ця підтримка нам дуже суттєво допомагає і дає можливість створити додаткові робочі місця і збільшити виплати податків для підтримки держави у такий важкий час»,— розповів Тарас Панахид.

Читати також: Новий млин Волинь-зерно-продукт — потужний гравець борошномельної сфери

Представник компанії-інвестора «Західнадрасервіс» Степан Козицький зазначив, що підприємство збудували досить швидко, і що саме виробництва цього напрямку варто розвивати в Україні.

«Якщо подивитися на останні заяви наших європейських партнерів — Польщі, Угорщини та Словаччини, які забороняють нам вивозити зерно, будемо якщо не зерно, то борошно експортувати, або інші продукти перероблювання. Це дуже важливо, на часі й це до того, що зараз в Україні я вважаю повинно розвиватися цей напрям», — зазначив Степан Козицький.

Підприємство на 80% автоматизоване. Щоб його обслуговувати знадобиться два десятки людей.

Вже невдовзі борошно виходитиме на внутрішній ринок під торговою маркою «Самбір Млин». Зараз готують сертифікацію для подальшого можливого експорту.

Читати по темі: Мало борошномельної пшениці та більше сажки — аналіз врожаю 2023 від експертів