Потреба в інвестиціях в Дунайські порти складає не менше $120 млн — Кубраков

Для модернізації портів Дунаю потрібно $120 млн.

Про це 26 квітня на зустрічі з послом США Бріджит Брінк та іншими представникам в порту Рені та Ізмаїл сказав віце-прем’єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, повідомляє пресслужба АМПУ.

Рені та Ізмаїл окрім Бріджит Брінк, відвідали директор Місії USAID в Україні Джеймс Хоуп, генеральний директор Секретаріату Дунайської Комісії Манфред Зайтц, представник генерального директорату мобільності та транспорту Європейської Комісії Алан Барон, віце-прем’єр-міністр з відновлення України — Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков та в.о голови Адміністрації морських портів України Олексій Востріков.

«Попри те, що сьогодні порти Ізмаїл, Рені, Усть-Дунайськ задіяли майже усі наявні потужності для перевалки вантажів, потенціал для подальшого розвитку є. А саме: модернізація та оновлення інфраструктури портів, залучення інвестицій для будівництва нових терміналів і днопоглиблення. Потреба в інвестиціях складає не менше 120 мільйонів доларів. Дякую партнерам за високий інтерес, впевнений у результативному партнерстві вже найближчим часом»,— підкреслив Кубраков.

Як зазначає пресслужба компвнії «НІБУЛОН», Уряд США у рамках програми USAID спрямує на розвиток сільського господарства України $8 млн, тоді як сукупний внесок компаній «Кернел» і «НІБУЛОН» та Grain Alliance складе $36 млн.

При цьому «Кернел» спільно з Урядом США фінансує модернізацію порту Рені, а «НІБУЛОН» разом із Урядом США — розширення порту Ізмаїл. У свою чергу, подальші партнерські стосунки із «Grain Alliance» дозволять наростити обсяги експорту завдяки придбанню та облаштуванню перевалочного складу.

Читати за темою: Зерновий ринок України без зернового коридору та без експорту у найближчі країни ЄС: сценарії розвитку

Під час відвідин порту Рені, Посол Брінк провела зустріч із начальником Ренійської філії ДП АМПУ Юрієм Кононенком аби обговорити ініціативи з модернізації порту та вдосконалення його спроможності доправляти українське зерно на ринок.

В порту Ізмаїл пані Брінк мала зустріч із начальником Ізмаїльської філії ДП АМПУ Олександром Істоміним і директором із взаємодії з органами влади та питань сталого розвитку ТОВ СП «Нібулон» Михайлом Різаком; темою розмови стала спільна ініціатива «Нібулону» та USAID з розширення порту та збільшення його пропускної спроможності.