Українське зерно не є основною причиною зниження цін в Європі — НІБУЛОН

Ціни на зерно на внутрішніх ринках країн ЄС, як власне й України, формуються відносно глобальних ринків, тому поставки українського зерна не можуть кардинально на них вплинути.

Про це розповів директор з торгівлі компанії СП «НІБУЛОН» Володимир Славінський.

«Поставки українського зерна до Польщі, Угорщини чи будь-якої іншої країни не мають вирішального значення, адже відбуваються в рамках ринкових відносин між приватними компаніями (експортерами й імпортерами) і не мають умисного характеру, тобто не є наслідком міждержавних домовленостей, централізованих закупівель чи продажів або ж узгоджених дій групи приватних компаній», — написав Володимир Славінський.

В підтвердження цьому експерт вказує, що подібної проблеми не було, наприклад, з березня 2022 р. до грудня 2022 р., коли ціни на глобальних ринках основних культур були значно вищими, а об'єм поставок залізничним та автотранспортом через західні кордони були набагато більшими.

Також у «НІБУЛОНІ» коментують звинувачення українських компаній щодо демпінгу цін. Володимир Славінський наголосив, що аграрії не зацікавлені в зниженні вартості зерна, враховуючи витрати на вирощування та логістику. 

«В реальності кожне підприємство вітчизняного АПК сьогодні як ніколи зосереджене на пошуках можливостей максимізувати свій дохід та шляхом вмілого управління і нестандартних підходів скоротити витрати, пов'язані з вирощуванням та реалізацією продукції. Це аксіома, що є запорукою виживання бізнесу, який веде свою діяльність в умовах воєнного стану», — зазначив експерт.

Нагадаємо, «НІБУЛОН» через війну втратив близько 10 млрд гривень.