Румунія посилить контроль транзитної агропродукції з України

Румунія запровадить додаткові заходи безпеки для транспортних засобів із агропродукцією, які прямують через територію Румунії до третіх країн. Передбачається, що вагони та вантажівки з зерном будуть пломбувати та моніторити за допомогою GPS.

Про це пише пресслужба аграрного міністерства Румунії.

З 19 квітня Румунія встановлює контроль безпосередньо на митниці для всіх агропродовольчих товарів, які надходять з України. Планується, що на митниці будуть відбирати зразки продукту для визначення його якості відповідно до європейського законодавства. Раніше зразки відбирали лише в пункті призначення товару.

«Рішення (щодо відбору зразків, — прим. ред.) прийняли з огляду на те, що в іншій європейській країні було виявлено рівні пестицидів, що перевищують ліміт, дозволений в ЄС», — зазначили в міністерстві.

Румунський аграрний міністр направив міністру аграрної політики України Миколі Сольському прохання швидко знайти шляхи обмеження експорту зернових та олійних культур (соняшник, ріпак) до Румунії, враховуючи труднощі, з якими стикаються румунські аграрії.

Нагадаємо, правляча партія Румунії вимагає заборонити імпорт зерна з України.