Grain Alliance приєдналася до програми USAID та збільшить потужності елеватора у Словаччині

Баришівська зернова компанія Grain Alliance приєдналась до масштабної «Ініціативи стійкості сільського господарства в Україні» (AGRI-Україна), що реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Про це повідомила пресслужба компанії.

«В рамках ініціативи AGRI-Україна USAID започатковує нове партнерство з провідними компаніями-агровиробниками України — Grain Allianc, Kernel і «НІБУЛОН», щоб допомогти країні подолати безпосередні та довгострокові проблеми експортної логістики, викликані повномасштабною війною Росії, і продовжувати постачати вкрай необхідне зерно на світовий ринок. Війна, особливо багатомісячна блокада чорноморських портів Російською Федерацією з кінця лютого по серпень 2022 року, різко зменшила експортну спроможність України», — йдеться в повідомленні.

Один із напрямків співпраці AGRI-Україна та Grain Alliance спрямований на розширення спроможності альтернативних каналів відвантажень українського збіжжя. Унаслідок реалізації програми залізничні, річкові та інші сухопутні експортні маршрути мають бути розширені, щоб уникнути залежності від чорноморських портів і дозволити Україні отримати ефективний доступ до регіональних ринків. Сукупні інвестиції перевищують $44 млн та, за прогнозами, дозволять збільшити потужність транспортування зерна більш ніж на 3,35 млн тонн на рік.

«Нові інвестиції, зокрема, будуть направлені на розширення потужності нашого елеватора у Словаччині. Мова про будівництво силосів і закупівлю транспортних засобів, таких як вантажівки та залізничні вагони. USAID здійснить закупівлю обладнання для навантаження зерна та споруд для тимчасового зберігання. Розширення дозволить нашій компанії збільшити обсяги експорту більш ніж на 500 тис. тонн на рік уздовж нашого нового сухопутного логістичного маршруту», — прокоментував віце-президент, комерційний директор Баришівської зернової компанії Grain Alliance Таір Мусаєв.

Сьогодні Баришівська зернова компанія докладає максимум зусиль для налагодження нових логістичних маршрутів для відвантаження зерна. Завдяки цьому Grain Alliance вже має результат у понад 180 тис. тонн відвантаженого збіжжя після початку війни.

Нагадаємо, до 21 березня 2023 Програма USAID АГРО продовжує приймати заявки другого етапу на отримання 10 субгрантів по 18,5 млн грн для малих та середніх підприємств під розширення елеваторних потужностей для збереження зернових та нарощування експортного потенціалу України.