Трійку найбільших покупців українських олійних культур очолила Румунія

Дані Державної митної служби України свідчать, що в 2022 році Україна еспортувала олійних культур на $3,8 млрд, це на 54% більше, ніж у 2021 році.

Про це повідомив заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Микола Пугачов, повідомила пресслужба центру.

Трійку найбільших імпортерів українських олійних очолила Румунія, яка раніше не входила до топ-20 покупців. Частка експорту до цієї країни у 2022 році склала 18,6%.

На другому місці серед найбільших імпортеві українських олійних з часткою у 13,7% опинилася Туреччина, яка роком раніше поступилася цією позицією Бельгії.

Замикає трійку основних імпортерів Польща з часткою 12,7%, яка в 2021 році не входила до десятки найбільших покупців.

Микола Пугачов також повідомив, що у 2022 році змінився лідер і серед імпортерів української соняшникової олії, вартість експорту якої знизилася на 14%, до $5,5 млрд.

«Уперше топ-10 імпортерів з часткою 13,3% очолила Польща, витіснивши на друге місце Індію (13%), яка понад 10 років незмінно утримувала лідируючу позицію серед імпортерів цього виду української агропродукції. Значна частка зарубіжних поставок цього виду агропродукції експортується до Туреччини (11,2 %). Решта інших країн-імпортерів вітчизняної олії помітно поступилися трійці лідерів», — зазначив науковць.

Нагадаємо, Румунія також очололила список найбільших імпортерів українського зерна у 2022 році.