Аграрії не поспішають продавати зерно з елеваторів попри втрати коштів на його зберіганні — учасник ринку

На елеваторах компанії G.R.Agro залишилося ще 20-25% зерна сезону 21/22. В жовтні таких залишків було 35-40%. Фермери та агрокомпанії не квапляться продавати врожай, тож в новий сезон елеватори Групи знову зайдуть із залишками збіжжя.

Про це повідомив операційний директор компанії Артем Ремпен, пише Kurkul.com.

«Якщо взяти за 100% залишки-2021, то соняшника та пшениці продали всього 20%. Кукурудзу продають більш охоче. Важко якось окреслити ситуацію. Нещодавно була непогана ціна на соняшник, а деякі фермери все одно вирішили: «Ні, ми ще будемо чекати», — розвопвів він.

За підрахунками Артема Ремпена, тільки на зберіганні пшениці фермери втратили приблизно 1400 грн/т.

«Дивно, чому агрокомпанії не продають врожай. Оскільки за сезон переробники пропонували хороші ціни. Наприклад за соняшник платили 15 500 – 16 000 грн/т. Але фермери все одно не продавали насіння, бо вважають, що традиційно у квітні ціна зросте», — додав він.

Фахівець говорить що попри пророковану кризу зі зберігальними потужностями, в жовтні елеватори компанії були завантажені на 75%. Зараз в середньому завантаження на рівні 50-55%.

«Раніше аграрії в січні-лютому продавали зерно, в березні-квітні його відвантажували, а в травні ми проводили планове обслуговування елеваторів, бо вони були майже пусті. А зараз на деяких елеваторах ще є ріпак. В цьому році, з новим експортним законом та зниженням темпів вивозу зерна, ми знову будемо в сезон із залишками. А це погано», — говорить Артем Ремпен.

Серед проблем сезону він називає логістику, ускладнення процедури бронювання працівників та підробку фумігантів. Також є проблеми з оплатою послуг елеваторам.