Світові покупці стурбовані намірами дозволи виробництво ГМ-кукурудзи в Україні

Світові покупці не ГМ-кукурудзи стурбовані намірами дозволити в Україні виробництво ГМО цієї зернової культури. Мова іде про можливе ухвалення в останньому читанні законопроєкту №5839 про ГМ-продукцію в Україні.

Про повідомили аналітики SPIKE BROKERS у своєму тг-каналі.

«В результаті цього (дозволеного виробництва ГМ-кукурудзи в Україні, — прим.ред.), через неможливість відокремити виробництво і транспортування ГМО та НЕ ГМО кукурудзи, Україна гарантовано втратить 99% власних ринків збуту НЕ ГМО кукурудзи, зокрема Європу, Єгипет та Китай», — вважають фахівці.

Дізнатися про думку елеваторного ринку щодо дозволу виробництва ГМО: ГМО-зерно на елеваторах: що буде, якщо в Україні дозволять вирощувати генномодифіковану продукцію

Нагадаємо, зараз Україна працює на преміальних ринках не ГМ-кукурудзи, ріпаку та сої. Якщо ці преміальні ринки, які не хочуть купувати ГМО, закриють доступ, то нам знову доведеться з нуля будувати зернову логістику, вважає власник «Аграрної технологічної компанії» Юрій Дробязко.

А експерти вважають, що на українських зерносховищах буде важко ізолювати не генномодифіковані і ГМ-партії зерна. Зерно залишається в самопливах, в норійних черевиках, в завальних ямах, сушарках, оперативних бункерах, в середньодобових зразках в лабораторії. Там будуть сліди ГМО, і тоді навіть не генномодифіковане зерно може показати якийсь відсоток домішок.