Україна гармонізує законодавство у сфері ГМО із європейським

Верховна Рада прийняла урядовий законопроєкт «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки» № 5839 від 05.08.2021 у першому читанні. Законопроєкт сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством Європейського Союзу, імплементації відповідних правових актів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства агарної політики.

Зазначається, що законопроєкт передбачає системний та комплексний перегляд чинного державного регулювання у сфері поводження з ГМО. Також проєкт закону має забезпечити продовольчу безпеку держави через контроль за використанням ГМ-організмів і ГМО-продукції, та сприятиме гармонізації законодавства України із законодавством ЄС.

Основні положення проєкту Закону:

  • розмежовують повноваження органів державної влади з метою усунення дублювання функцій у сфері поводження з ГМО;
  • удосконалюють системи оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров’я людини та навколишнього природного середовища;
  • запроваджують європейські механізми державної реєстрації ГМО,
    удосконалюють вимоги до маркування ГМО-продукції, які не дозволять вводити в оману споживача, а також посилять державний контроль у сфері поводження з ГМО та встановлять відповідальність за порушення законодавства у цій сфері.

Очікується, що прийнятий Закон матиме позитивний вплив на ринкове середовище, створить прозорі правила ведення бізнесу та посилить державний контроль за обігом ГМО-продукції. А також дозволить досягти системної сумісності законодавства України із законодавством ЄС у сфері поводження з ГМО.