На українських елеваторах важко ізолювати не генномодифіковані і ГМО-партії зерна — експерти

Якщо українські елеватори будуть приймати одночасно ГМО і не ГМО зерно, то потрібно буде забезпечувати ідеальне розмежування партій. А це залежить від технічних можливостей підприємства: наскільки там можуть відокремити приймання і доробку партій, не кажучи вже про зберігання. Експерти вважають, що на українських зерносховищах буде важко ізолювати не генномодифіковані і ГМО-партії зерна.

Про це йдеться в матеріалі сайту Elevatorist.com «ГМО-зерно на елеваторах: що буде, якщо в Україні дозволять вирощувати генномодифіковану продукцію».

 «Все одно технологічні маршрути можуть перетинатися. Десь зерно залишається в самопливах, в норійних черевиках, в завальних ямах, сушарках, оперативних бункерах, в середньодобових зразках в лабораторії. Там будуть сліди ГМО, і  тоді навіть не генномодифіковане зерно може показати якийсь відсоток домішок», — каже директор «Елеватор Агро» групи «Агрейн» Сергій Назаров.

В ідеальному випадку для ГМО-культур треба виділяти окремі лінії приймання і доробки. Якщо приймати всі культури на одній лінії, то навіть пил, що залишиться після генномодифікованої сої, може «забруднити» партію чистого зерна.

Нагадаємо, в Україні планують гармонізувати законодавство щодо вирощування ГМО-культур з відповідними правовими актами ЄС. Зокрема законопроєкт передбачає дозвіл на вирощування, обіг та експорт ГМО в Україні без належного контролю, що «не відповідає ситуації в ЄС.