Обіг ГМО в Україні стане на заваді нашому експорту зерна в ЄС — думка

Законопроєкт про ГМО №5839, що Рада ухвалила в першому читанні, може значно нашкодити експорту зерна із України. 

Про це у блозі на «Економічній правді» розповіла виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.  

Назва Законопроєкту «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки».

«Ухвалення закону, який у деяких моментах суперечить законодавству ЄС, не можна вважати кроком, що наближає Україну до Євросоюзу. Цей проєкт запускає ланцюг непередбачуваних наслідків для аграрної галузі та експортного потенціалу держави, створює в Україні сіру зону використання ГМО»,пише Сюзанна Григоренко.

Вона зазначає, що Україна може втратити ринки ЄС через вирощування ГМО-кукурудзи.

«В Україні немає глибокої переробки кукурудзи. У випадку появи великих площ ГМО-кукурудзи, що буде з її експортом при втраті ринку ЄС? На ринках, де дозволена переробка ГМО-насіння, також достатньо велика конкуренція. Крім того, прямо пропорційно зростає вартість логістики», — аналізує представниця Насіннєвої асоціації України.

Паралельно вирощувати генетично модифіковані та звичайні культури майже неможливо. Та й продукти, які Україна виробляє, наприклад цукор, можуть постати перед труднощами, коли стане відомо, що сировина була генетично модифікована. Споживач у ЄС по-хорошому зациклений на власній безпеці.

«В умовах глобальної продовольчої кризи і конкуренції виграватимуть країни, які матимуть чіткі процедури застосування ГМО. Можливість виправити ситуацію є: якісно доопрацювати до другого читання законопроєкт №5839. Хоча більш доцільно розробити не один, а кілька законів, які регулюватимуть сферу ГМО відповідно до багатолітніх європейських норм, інтересів усіх сільгоспвиробників та національних інтересів України», — зазначає Григоренко.