Елеватористи назвали найризиковіші культури для довгострокового зберігання без електрики

У разі довгострокових відключень електрики через ракетні обстріли самими ризиковими культурами для зберігання на елеваторах стануть соняшник та соя.

Про це Elevatorist.com розповіли учасники ринку.

Через відсутність вентиляції в силосах з соняшникому негативні процеси можуть розпочатися вже на 2-3 тиждень. Соняшник через біологічну активність має збільшену схильність до самозігрівання, і якщо цей процес в зерновій масі зайде далеко, то можливо у подальшому виникне тління та загоряння насіння. Особливо небезпечні ці процеси у бетонних силосах.

«Силоси ЗОГ високі та вузькі. Стандарт висоти, як правило, 31 метр. Вірогідність злежування зерна в ньому досить висока. Якщо почнеться процес самозігрівання і соняшник злежиться там, то достати його буде ну дуже важко, скажімо так. Вийде така монолітна пробка, яку розбити можна буде тільки за допомогою промислових альпіністів, або якщо вибивати частину стіни», — пояснює керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан.

Читати детальніше: Як зберігати зерно на елеваторах в умовах відключення електрики

Гасити ж соняшник, що зайнявся, то дуже нелегка справа. В бетонному силосі це стане справжньою катастрофою для підприємства. Пожежа в металевому також малоприємна подія, але тоді хоч решта силосів вціліє. Тож краще за все буде зберігати цю культуру у підлогових складах, де за умов відсутності електрики можна контролювати температуру зернової маси термощупами.

Ще одна культура, яка може самозайматися, хоча і не в такому «класичному» розумінні, як соняшник, — це соя. Заступниця директора з якості «Білозаводського елеватора» Тетяна Под'ячева розповіла, що при неправильному зберіганні соя може перетворитися на вугілля.

«При вологості вище 12% у сої починаються процеси самозаймання. Не те щоб вона горіла полум’ям, але культура повільно, сама собою, руйнується і перетворюється у вугілля, просто стає чорною», — каже Татьяна Под’ячева.

Тому сою з великою часткою такого зерна потрібно частіше вентилювати, щоб зберегти необхідну якість партії в процесі зберігання. В цьому контексті тривалі відключення електрики можуть принести проблеми, якщо на елеваторах є великі партії сої.