Через війну експорт пшениці з України скоротився на 60% — аналітик

Війна в Україні суттєво вплинула на обсяг та географію експорту українського зерна. Експорт пшениці з України у липні-жовтні 2022 року склав 4,997 млн тонн, що на 60% нижче за аналогічний показник минулого сезону.

Такі дані навів під час докладу на міжнароднійої конференції «Asia Grains & Oils Conference in Qazaqstan 2022» керівник служби бізнес-проєктів ІА «АПК-Інформ» Андрій Купченко.

За словами аналітика, на ринок зерна в Україні вливає декілька важливих чинників:

  • скорочення виробництва (внаслідок зниження посівних площ, окупації зерносівних регіонів країни, недотримання агротехнологічних прийомів);
  • зміна товарних потоків, відповідна переорієнтація логістики та її значне подорожчання.

«У такій ситуації майбутнє українського зернового експорту дуже складно прогнозувати», — наголосив експерт.

За оцінкою Андрія Купченка, в разі здійснення оптимістичного прогнозу з України може бути експортовано 13,8 млн тонн пшениці. Але і цей показник буде на 27% нижчим, аніж у минулому сезоні. Якщо ж розвиток експорту піде за песимістичним сценарієм, то то поставки просядуть до -57% від минулорічних, до 8,1 млн тонн.

Щодо ринків збуту української пшениці, то традиційно перше місце належить Туреччині — за 4 місяці сезону туди експортовано трохи більше 1 млн тонн зернової, що практично відповідає показнику минулого сезону.

«Водночас у зв'язку з перебудовою логістики з акцентом на сухопутні маршрути вперше почесне друге місце в рейтингу покупців української пшениці посіла Румунія (919 тис. тонн). Також вирвалися на перші рядки Іспанія з показником 692 тис. тонн (проти 102 тис. тонн минулого сезону) та Польща (254 тис. тонн проти незначних 0,8 тис. тонн у липні-жовтні 2021 р.)», — розповів Андрій Купченко.

І навпаки, такі великі покупці української пшениці як Єгипет та Індонезія різко скоротили імпорт культури. Так, Єгипет закупив лише 176 тис. тонн пшениці з України (минулого сезону — 1,58 млн тонн), а Індонезія — лише 144 тис. тонн проти 2,62 млн тонн.