Агрохолдинг Галс Агро перевів на альтернативне паливо 3 зерносушарки

Агрохолдинг «Галс Агро» перевів на альтернативне паливо 3 зерносушарки та встановив на них автоматизовані теплогенератори від GRECO Group. Оператору достатньо вибрати потрібний режим сушіння, встановити параметри і процес буде відбуватися автоматизовано.

Про це Latifundist.com розповіли у агрохолдінгу.

На альтернативу у «Галс Агро» перевели модульну сушарку Sukup потужністю 250 т/добу і дві шахтні — «ДСП 50» потужністю 400 т/добу і «Лубнимаш СШ» 65-600 т/добу. Однією з умов було те, що два теплогенератори повинні працювати на трісці, а один на пелеті.

За словами регіонального представника по роботі з ключовими клієнтами GRECO Group Сергія Малки, під час роботи над проєктом «Галс Агро» потрібно було встановити два теплогенератора на вже діючі зерносушарки, а один на нову — від партнерів «Лубнимаш».

Монтаж обладнання, підведення до нього електроенергії та запуск теплогенератора зайняли приблизно 3 дні.

В холдингу від початку вирішили, що будуть працювати на пелеті і трісці. Якщо пелету закупляють, то тріску заготовляють самі. Для цього домовляються з територіальними громадами про розчищення хащів та розліснення земельних ділянок.

«Проблем з сировиною для теплогенераторів немає. Пелети ми купуємо у різних постачальників по різним цінам. В цьому році закупили більше 1 тис. т пелет та заготовили приблизно 500 т тріски. Взагалі про заготівлю сировини потрібно думати весною. Зараз її теж можна знайти, але ціни будуть зовсім інші»,— розповів керівник Чернігівського кластеру «Галс Агро» Павло Пустовойт.

За його словами, щоб посушити 1 тонно-відсоток зерна потрібно 2,5 кг пелет та 5-6 кг тріски. Щодо останньої, то є декілька нюансів. В ідеалі вологість тріски не повинна перевищувати 12-15%. Звісно, що вологість тріски багато в чому буде залежати від старанності персоналу та технологічних можливостей підприємства. В тих теплогенераторах, які поставив «Галс Агро» допускається спалювання тріски з вологістю 25%.

Нагадаємо, «Чернігівгаз» видав технічні умови для підключення першого в Україні біометанового заводу агрохолдингу «Галс Агро». Підключення підприємства до газорозподільних мереж очікується до кінця 2022 року.