В Угорщині відкрили надсучасний залізничний термінал East-West Gate, який прискорить експорт зерна з України

Потужність терміналу East-West Gate становитиме 1 млн контейнерів на рік
Потужність терміналу East-West Gate становитиме 1 млн контейнерів на рік
Джерело фото: facebook.com/Szijjártó Péter

В Угорщині, неподалік кордону з Україною, біля с. Феньєслітке відкрили надсучасний залізничний перевантажувальний термінал. Через нього будуть йти вантажі по маршрутах між Європою та Азією, але за умов війни в Україні термінал буде задіяний насамперед для експорту українського зерна до портів Адріатики.

За словами міністра закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петера Сійярто, який відвідав церемонію відкриття East-West Gate, термінал будо збудовано у рекордно короткий термін. Петер Сіярто назвав його «найсучаснішим перевалочним терміналом на всьому континенті».

В будівництво East-West Gate було інвестовано близько 30 мільярдів форинтів (2,6 мільярда гривень), там буде працювати 500 чоловік. Потужність терміналу становитиме 1 млн контейнерів на рік, що вдвічі більше потужностей на кордоні між Білоруссю та Польщею.

«Рекордна швидкість будівництва окуповується багаторазово, адже цей залізничний центр відіграватиме величезну роль у пом'якшенні світової продовольчої кризи. Завдяки терміналу буде відкрито найшвидший і найефективніший маршрут для українського зерна, від Феньєслітке до портів Північно-Адрія, що дозволить нам забезпечити безпеку продовольчих поставок у далеких куточках світу», — зазначив угорський міністр.

Термінал зможе обслуговувати до чотирьох повнорозмірних поїздів одночасно.

Ширококолійне сполучення терміналу здійснюється за маршрутом Чоп-Захонь-Коморо. Євроколія обслуговується безпосередньо залізничною станцією Феньєслітке. Термінал має місткість 15 000 TEU завантажених чи порожніх контейнерів. Також він може зберігати 500 TEU рефрижераторних контейнерів.

Рентгенівські ворота із системою OCR, що реєструє стан контейнерів, розміщені на ширококолійних залізничних коліях терміналу. Пересувні цифрові ваги встановлені як на широкому, так і вузькоколійному залізничних в'їздах.

Операційне програмне забезпечення терміналу зможе підключатися до клієнтів у режимі онлайн, а також у режимі реального часу відстежувати положення контейнерів під час транзиту.

Територія терміналу складає 85 га. На наявних вільних прилеглих територіях за запитом можемо буде побудувати склад, складальне чи виробниче підприємство на площі 500 000 кв.м. Також можливе будівництво складів із внутрішньою вільною висотою до 30 м.