Силовики перевіряють портові зернові термінали щодо закупки зерна за готівку

Служба безпеки України і Бюро економічної безпеки проводять перевірки зернотрейдерів та термінали на предмет закупки зерна за готівку.

Прот це повідомили трейдери, пише Latifundist.com.

Співрозмовники видання зазначили, що силовики шукають докази роботи з сумнівними компаніями, які працюють за готівку.

«‎Декілька суден зупинили через перевірки, частина з них уже завантажені. БЕБ і СБУ відпрацьовують. Вимагають оригінали документів, директора»‎, — повідомив один з трейдерів.

За словами співвласника RISOIL Шота Хаджишвілі перевірки тривають уже тиждень.

«‎Минулого тижня висадили у всі порти «десант‎»‎ з інспекторів БЕБ, при чому дуже некомпетентних. Прийшли з ухвалою суду, де на 4 чи 5 сторінках дрібним шрифтом написані компанії-одноденки, які всі знають на ринку. Кажуть, дайте ТТНки за цей і минулий рік. А це нереально, бо частина, може, і є на руках, у когось — вони в експедиторів чи інших контрагентів. Проводили обшуки так цілий день, а потім сказали о 22:00, що залишаться ночувати. Мовляв, щоб не знищили доказову базу. Пригрозили, якщо не дозволите, перекриємо в'їзд і не дозволимо вантажити судна. Ось так 4 дні і очі провели у нас. У результаті нічого не знайшовши, сказали, що шукають залишки вантажів, які вантажили ці компанії. Ну, це абсурд — замість того, щоб боротися з явищем, вони пресують термінали»‎, — сказав він.

У свою чергу, народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Мар'ян Заблоцький прокоментував, що у світлі попиту на виведення капіталу з країни і великої різниці між офіційним і ринковим курсом, майже все зерно купується за готівку. Тобто валюта від експортованого зерна не заходить в країну.

«‎Правоохоронні органи відповіли в манері, які вміють — обшуками, підвищенням градусу напруги. Це може мати певний ефект. Але до цієї проблеми треба підійти більш серйозно. Потрібен відвертий діалог з великими зернотрейдерами, щоб вони принаймні однакові комплаєнс-процедури. Наприклад, до честі ADM ми бачимо обсяг операцій, по яким потім іде неповернення валютної виручки, близький до нуля. У інших трейдерів він близько 15%», — підкреслив політик.

У прес-службі БЕБ повідомили, що зможуть надати відповіді на журналістський запит у понеділок, сьогодні.