Порт Констанца в Румунії може стати другою Одесою — думка

На короткостроковий період порт Констанца в Румунії може стати другою Одесою, оскільки там працюють такі мультинаціонали, як Bunge LtdADMCargill та інші.

Такою думкою поділився генеральний директор «Кусто Агро» Алішер Тяжин в матеріалі Latifundist.com «Кусто Агро про роботу під час війни, та Чому порт Констанца може стати другою Одесою».

«Зрозуміло, що є ще порт Гданськ на Балтійському морі, але це далеко від нас. Констанца — ближче і зрозуміліше. Але подивимося, як цей варіант запрацює, бо там теж є приймання своїх вантажів. Плануємо через цей порт продати насіння соняшнику в Туреччину», — розповів Алішер Тяжин.

За його словами, після початку війни логістика не могла запрацювати відразу нормально, бо всі ринулися їхати в сторону ЄС.

«Складнощі виявилися в тому, що Європа немає таких потужностей для зберігання, які має Україна. Та й щодо вагонів там є певні обмеження. Крім того, наша спадщина навіть не від радянського минулого, а ще російської імперії — широка колія — дуже обмежує нас. Якби в нас теж була вузька колія, ми б спокійно виїжджали на вагонах. А так маємо те, що маємо», — додав Алішер Тяжин.

Нагадаємо, Швейцарська приватна судноплавна компанія MSC Mediterranean Shipping Company S.A. запускає в Україні експортний контейнерний сервіс «залізниця-ріка» для українських вантажів у порту Південний. Вантажі відправлятимуть до румунського порту Констанца, а вже звідти їх розподілятимуть у пункти призначення.