Міграція населення призведе до зменшення споживання соняшникової олії в Україні — аналітики

Внутрішнє споживання олії в Україні може знизитися відносно попереднього МР на 13% і складе близько 400 тис. т. Це наслідок міграції українців, яку спричинила війна.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

«В разі якщо війна продовжиться, але бойові дій будуть проходити приблизно в тих межах, що спостерігались на початок квітня, тенденція скорочення внутрішнього споживання в сезоні-2022/23 може зберігатися, але буде залежати перш за все від того, скільки триватиме війна, наскільки покращиться/погіршиться ситуації в країні та, як наслідок, подальшої міграційної динаміки українців», — пише видання.

За даними ООН, на початок квітня Україну залишили 4,44 млн громадян. Наразі частина українців повернулася додому, однак продовжується внутрішня міграція зі східних областей у більш безпечні центральні та західні. Тобто, наряду зі скороченням також буде відбуватися регіональне перерозподілення продовольчого споживання олії.

Читайте також: В новому МР врожай зерна на півдні може бути вдвічі меншим, ніж в 2021 році

В кінці лютого та на початку березня в Україні був ажіотажний попит на соняшникову олію з метою формування запасів. Однак вже з квітня очікується скорочення попиту як серед населення, так і з боку олійно-жирових комбінатів.

Нагадаємо, аналітики очікують фактично повну зупинку виробництва та експорту соняшникової олії з України, яка триватиме до кінця червня цього року. Після цього у липні розпочнеться поступове відновлення роботи ОЕЗів і відвантаження продукції.