ДПЗКУ не змогла здійснити обов'язковий платіж за китайським кредитом

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) сплатила 9% або $8,8 млн з $96 млн, якими мала розрахуватися в рамках чергової виплати за китайським кредитом. Суму, що залишилася, виплатить Міністерство фінансів.

Про це йдеться у відповіді Міністерства економіки на запит Українських Новин.

«Мінфін у повному обсязі здійснить доплату неоплаченої суми за АТ «ДПЗКУ». Необхідні документи на оплату вже оформляються відповідно до регламенту», йдеться у повідомленні.

Читати по темі: Плану порятунку ДПЗКУ немає — ЕП

За інформацією Мінекономіки, станом на сьогоднішній день заяви до суду про відкриття провадження у справі про банкрутство ДПЗКУ не подавалися. Уряд Китаю дипломатично ухилився від переговорів та запропонував вирішувати питання реструктуризації на рівні «відповідних органів». На практиці це означає, що далі відбуватимуться переговори щодо лінії ДПЗКУ — Ексімбанк Китаю.

Читати по темі: У ДПЗКУ немає коштів для погашення китайського кредиту

«Наразі Ексімбанк Китаю відмовив у реструктуризації. Проте українська сторона продовжуватиме наполягати на реструктуризації. Це питання буде на порядку денному візиту української делегації до Китаю на Олімпійських іграх у лютому 2022 року»,  йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Україна може подати два позови на Експортно-імпортний банк Китаю, щоб уникнути дефолту ДПЗКУ через китайські кредити.