Плану порятунку ДПЗКУ немає — ЕП

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) планує виплатити Експортно-імпортному банку Китаю лише $8,8 млн. В той час як обов'язковий платіж, який корпорація мала внести до 21 січня 2022 року складає $96 млн. 

Про це йдеться у матеріалі Економічної правди.

За даними джерел ЕП, корпорація має на рахунках всього близько $23 млн, тобто чверть від потрібної суми.

«Це означає, що ДПЗКУ входить у стан дефолту, чого в Україні з державними компаніями такого масштабу не було десятки років», — йдеться у матеріалі.

Джерела в уряді та ДПЗКУ підтверджують, що плану порятунку держкорпорації нема і, скоріше за все, не буде.

«Теоретичний шанс на спасіння у держкорпорації є. За умовами кредитного договору, у державного зернотрейдера є десять додаткових днів, щоб закрити платіж, але тоді починає діяти штрафна санкція і умови змінюються. На залишок тіла кредиту будуть нараховуватися не 4,5% + 6 місяців Libor, а 5,5% + 6 місяців Libor, а це десятки мільйонів доларів додаткових витрат», — повідомляє видання.

Читати по темі: У ДПЗКУ немає коштів для погашення китайського кредиту

Однак співрозмовників ЕП в уряді та парламенті стверджують, що Офіс президента підтримав дефолтний сценарій, який автоматично відкриває державну гарантію. Тобто борг будуть платити з державного бюджету.

При процентній ставці 5% до $900 млн тіла треба буде додати ще близько $160 млн нарахованих відсотків.

Нагадаємо, Україна може подати два позови на Експортно-імпортний банк Китаю, щоб уникнути дефолту ДПЗКУ через китайські кредити.