Похибка при інвентаризації зерна за допомоги 3D сканера скаладає менше 1%

Елеватори та компанії, у яких у користуванні є велика кількість підлогових складів, знайомі з проблемою вимірювання обсягів зерна під час квартальних звітів, або міжнародних аудитів. Найточніші результати може дати переважування. Але цей спосіб доречно використовувати, якщо у складах лежить 100-200 тонн зерна. А якщо на елеваторі 100 тисяч тонн, переважити їх проблематично.

Можна обміряти зернову масу вручну, розкладати її на фігури і кожну фігуру рахувати за формулою обсягу. Але в результаті ми отримуємо таку похибку, що можна не починати рахувати. До того ж при великій кількості складів щокварталу вимальовувати ці фігури досить стомлююче заняття. Це не реально. А уявіть за день провести всю інвентаризацію у 20 складах.

Ефективним виходом із становища може бути 3D сканування. Ми нещодавно вперше його спробували. Я сподівався, що цей метод буде найточнішим серед раніше випробуваних (заміри висоти та габаритів зернових мас рулеткою), але я й гадки не мав, що по факту, похибка цього виміру складе менше 1%.

Як все відбувалось? Ми законтрактувалися із фірмою, що виконує такі роботи. Вони мають всі документи — метрологію та відповідні сертифікати. Задача була дуже швидко зробити заміри. На місце виїхав спеціаліст з 3D сканером. Протягом двох годин він виміряв зернову масу у складі, де було близько 10 тис. тонн зерна.

Сканер ставиться у певних місцях за існуючим алгоритмом. Прилад сканує в визначеному радіусі навколо себе зернову масу та малює за цими даними у програмі фігуру. Працює за принципом лазерної рулетки, яка виставляє багато точок і фіксує всі виступи зернової маси. Це все відбувається за секунди. Далі сканер переставляють в інше місце і працюють за таким же принципом. 

За результатами сканування нам надали в електронному вигляді малюнок об'ємної геометричної фігури зернової маси із зазначенням її кубатури. Користуючись цією схемою, лабораторія зробила розрахунки за допомоги показників натури і отримала вагу зерна, яка наявна в складі.

Я вважаю, що такий метод — знахідка для елеваторів з підлоговими складами. Наприклад, у разі міжнародного аудиту такий звіт матиме більшу вагу, ніж зроблений на підставі намальованих власноруч «трикутничків». Бо, по-перше, звіт робить стороння, не заангажована організація. По-друге, якість вимірювання в рази точніша.

Звичайно, сам сканер для одного елеватора купляти не варто, він дуже дорогий. Є сенс користуватися послугами сторонніх компаній. До того ж вам не доведеться ще витрачатися на обслуговуючий персонал і перейматися станом дуже дорогого прилада.

Вимірювати сканером тоннаж зерна у силосах, на мій погляд, немає сенсу. Всі, хто давно працює, чудово можуть порахувати обсяги тієї чи іншої культури за допомоги прив'язки до кілець силоса — отримані після розрахунків дані майже точно збігаються с фактом. Хіба що у вас дуже великий елеватор, або кілька елеваторів у компанії, тоді можна придбати один переносний 3D сканер для проведення інвентаризації на всіх підприємствах.