МХП планує до кінця року запустити два біометанові заводи

Агрохолдинг МХП планує запустити в грудні 2024 року два біометанові заводи і почати експорт газу. Про це в інтервʼю виданню delo.ua розповів заступник генерального директора компанії Адомас Аудіцкас.

Читайте всі новини елеваторного ринку в нашому Телеграм-каналі

«Ми поки що нічого не виробляємо, а лише будуємо. Проекти ми плануємо завершити до кінця року, у грудні вони запустяться», — сказав він.

За словами Аудіцкаса, якщо ринки відкриються і покупці знайдуться, Україна до кінця року зможе експортувати близько 100 млн кубометрів біометану на рік із п’яти заводів.

«Ми зможемо експортувати 35 млн. куб. м на рік, це якщо з двох наших заводів. Якщо все вийде, таких проектів буде все більше, з’являться нові виробники», — каже Аудіцкас.

Він додав, що потенціал України значний, і, за оцінками, через п’ять років Україна зможе експортувати 5 млрд кубометрів біометану та залучити 5 млрд євро інвестицій.

Читайте також: IFC виділить МХП до $30 млн кредиту на проєкт по біометану

  • У березні 2024 року ВРУ прийняла в цілому в другому читанні законопроєкт №9546 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану». Митний контроль та оформлення біометану, що експортується, здійснюватимуть у порядку, передбаченому для природного газу.
  • Україна може розпочати експорт біометану в Європу у листопаді. Для цього потрібне достатнє накопичення запасів у сховищах та належна підготовка персоналу.

Євгенія Тулаїнова, Elevatorist.com, 2024 р.