Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відкриття експорту біометану

ВРУ прийняла в цілому в другому читанні законопроєкт №9546 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану». За проголосували 297 депутатів.

Про це йдеться на сайті ВРУ.

Митний контроль та оформлення біометану, що експортується, здійснюватимуть у порядку, передбаченому для природного газу.

«Очікуваними результатами є зменшення залежності від імпорту енергетичних ресурсів, сфери виробництва біометану, правова визначеність митного створення належних умов для розвитку та стимулювання виробництва біометану», — зазначається у пояснювальній записці.

Щоправда, як пише голова правління Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха у виданні AgroTimes, в Перехідних положеннях вказано, що Кабінету міністрів та інші органи виконавчої влади мають три місяці на приведення своїх документів у відповідність до закону.

Зокрема, потрібно внести зміни до двох наказів Мінфіну про митне оформлення газів, які передаються трубопровідним транспортом і про товари, які належать до компетенції енергетичної митниці.

За прогнозом Мінфіну, після набуття чинності законопроєкту №9456 їм потрібен місяць для внесення необхідних змін до Наказів та їх затвердження. Більше юридичних перешкод для експорту біометану немає. Тому вже з травня вже може розпочатися експорт українського біометану.

Як зазначають експерти, прийняття закону дозволить прибрати барʼєри на шляху експорту біометану.

«За оцінками, у 2030 році загальне виробництво біометану в Україні може досягти 1 млрд м³/рік. Технічно досяжний потенціал виробництва біометану складає до 10 млрд м³/рік»,— пише експерт у галузі зеленої енергетики, енергоефективності та декарбонізації економіки Костянтин Гура.

Нагадаємо, «Галс Агро‎» зупинив виробництво біометану через економічну недоцільність. Зараз на заводі зупинено когенераційну установку, що очищає вироблений там біогаз до рівня біометану.