Через нові обмеження в торгівлі з ЄС Україна втратить 1 млрд євро — Марчук

Україна може втратити 1 млрд євро протягом року від нових обмежень торгівлі з боку ЄС.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Денис Марчук, пише USM.

За його словами, нова угода відрізняється від тих умов лібералізації політики щодо експорту, які діяли протягом 2023 року і мають закінчитися після 5 червня.

«Запроваджується екстрене гальмування — певний перелік продуктів (мед, крупи, кукурудза, м’ясо птиці, яйця, цукор і ще низка продуктів), які будуть рахуватися за принципом загального експорту, який відбувався у 2022-23 роках. Будемо бачити суттєве обмеження порядку продуктів, які торік продемонстрували ефективну присутність і нарощування на території ЄС», — пояснив Денис Марчук.

Через продовження політики лібералізації український бізнес, переробні компанії, виробники товарів понесуть втрати. А відтак — поменшає і коштів, з яких сплачувалися б податки, що йдуть на обороноздатність України.

Експерт зазначив, що разом із ухваленими нормами щодо України в контексті «екстреного гальмування» будуть ухвалені й мита — обкладатиметься митом продукція зернової лінії групи. І це одна з вимог, які порушувала Україна під час перемовин.

«Тому, коли ми говорили європейцям, що ви зараз кажете, що є якесь засилля продукції, що ця продукція призводить до неконкурентності європейському фермеру з третіх країн світу, то дивно, чому ви звертаєте увагу в першу чергу на Україну, але жодним чином не звертаєте увагу на російські продукти», — сказав Денис Марчук.

Він зазначив, що в контексті цих змін передбачатиметься мито на російську і білоруську продукції.

Нагадаємо, попередня угода про безмитну торгівлю ЄС з Україною ухвалена з обмеженнями для сільгосппродукції.