ЄБА закликає не приймати ризикові для ринку законопроєкти по боротьбі з тіньовим ринком зерна

В Європейської Бізнес Асоціації (EBA) вважають, що два законопроєкти — №10168-2 та №10169-2, ймовірно, створять корупційні ризики через можливе встановлення ручного режиму регулювання агроекспорту.

Про це повідомили в Європейської Бізнес Асоціації (EBA).

За даними представників бізнесу, існує висока ймовірність, що до другого читання в законопроєкті №10168-2 залишаться норми щодо можливості блокування податкових накладних на експорт.

«Варто наголосити, що блокування податкової накладної в контексті даного механізму означатиме блокування фізичного експорту товару. Тож експерти Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації застерігають, що наслідком фізичного блокування експорту може стати колапс цілої системи морських портів України», — йдеться у повідомленні.

Також представники бізнесу занепокоєні щодо можливого встановлення повноваження податкової блокувати експорт, визнаючи реальні торговельні операції фіктивними.

Бізнес-спільнота теж звертає увагу на порядок встановлення мінімально допустимих експортних цін. Такі експортні ціни встановлюватимуться один раз на місяць, що є недостатнім та у багатьох випадках може не відображати реальний рівень цін на ринку аграрної продукції у відповідний момент часу. Наслідком впровадження такого механізму буде неможливість укладення або виконання контрактів за цінами, які є насправді ринковими, а встановлений державою мінімум цін є застарілим по часу.

В ЄБА зазначають, що в обох законопроєктах прописані норми так, що заборонять змішування пшениці для досягнення необхідних експортних специфікацій та є критичним для агрогалузі.

Відповідно до тексту обох законопроєктів, мінімальні експортні ціни щодо пшениці будуть формуватися по класах, оскільки їм доступна інформація щодо внутрішнього ринку України, і «тоді стає незрозумілим, з яким класом Державна митна служба України має порівнювати ціну експортного контракту на змішану пшеницю».

«Враховуючи вищевикладене, Європейська Бізнес Асоціація просить підходити зважено та обдумано до процесу законодавчих змін в частині експорту аграрної продукції. Спільнота звертається до Руслана Стефанчука Голови ВРУ, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та просить не приймати ці ризикові для ринку та держави законодавчі ініціативи», — звертаються представники ЄБА.

Нагадаємо. в УКАБ перелічили очевидні недоліки законопроєктів №10168-2 та №10169-2.