Попередня угода про безмитну торгівлю ЄС з Україною ухвалена з обмеженнями для сільгосппродукції

Вчора, 8 квітня, представники держав-членів ЄС (Coreper) підтвердили попередню угоду між головуючим у Раді та представниками Європейського парламенту щодо продовження пільгової торгівлі з Україною ще на один рік. Угода матиме обмеженнями для сільгосппродукції.

Про це інформує Рада ЄС.

Призупинення дії ввізних мит та квот на український експорт до ЄС буде продовжене до 5 червня 2025 року. Угода містить два захисні механізми:

  • посилена версія існуючого механізму, який застосовуватиметься на основі регулярного моніторингу,
  • новий автоматичний захисний механізм, який зобов’яже Комісію повторно запровадити тарифні квоти, якщо імпорт птиці, яєць, цукру, вівса, кукурудзи, крупи та меду перевищує середнє арифметичне обсягів, імпортованих у другій половині 2021, 2022 та 2023 років.

Цей механізм запускається автоматично через 14 днів після виявленого перевищення обсягу експорту, а не через 21, як передбачалось раніше.

Сьогодні, 9 квітня, нові умови пільгової торгівлі України з ЄС схвалять спершу профільний комітет Європарламенту. До кінця місяця її мають затвердити на пленарному засідання Європарламенту.

Після цього відповідний регламент ухвалить Рада ЄС, його підпишуть представники Ради та Європарламенту, згодом він буде опублікований в Офіційному віснику Євросоюзу, а 6 червня — набуде чинності.