До експорту біометану в Україні готові зараз три заводи — Гелетуха

Зараз до експорту біометану готові три заводи: «Галс Агро» на Чернігівщині продуктивністю 3 млн куб. м. біометану на рік, «Vitagro» з аналогічною продуктивністю і «Теофіпільська енергетична компанія» на Хмельниччині продуктивністю 56 млн куб. м. біометану на рік.

Про це в AgroTimes пише голова правління Громадської спілки «Біоенергетична асоціація України», член правління Європейської біоенергетичної асоціації Георгій Гелетуха.

«Ще кілька заводів дуже близькі до цього. Це ще один завод «Галс Агро» на Київщині (продуктивність 3 млн куб. м. біометану на рік) та «Юзефо-Миколаївська біогазова компанія» на Вінниччині (12 млн куб. м. біометану на рік). Щоправда, останні збираються транспортувати біопаливо не трубопроводом, а експортувати його у зрідженому вигляді (LNG). Для цього вони закупили і вже змонтували систему збагачення біогазу й монтують систему охолодження»,— інформує Георгій Гелетуха.

Читати по темі: Верховна Рада ухвалила законопроєкт про відкриття експорту біометану

Наразі в Україні налічується понад 80 біогазових установок, які виготовляють біогаз й надалі виробляють з нього електроенергію.

«Зараз, коли відкривається опція біометану, фактично всім їм стає вигідно конвертувати біогаз в біометан, добудувавши модулі збагачення. Адже це економічно вигідніше, ніж виробництво електроенергії з біогазу. Тому, думаю, що коли стартує експорт біометану, кілька десятків проєктів з існуючих біогазових буде конвертовано»,— говорить експерт.

Він прогнозує, що з’являтимуться нові біогазові заводи, які будуватимуть з «нуля». Зокрема, у «Vitagro» є розробки п’яти нових проєктів, які будуть реалізовані у разі налагодження експорту біометану.