На елеваторах України існує дефіцит кваліфікованих кадрів

Спільною проблемою всіх елеваторів зараз є проблема дефіциту кваліфікованих кадрів. 

Про це розповіли учасники ринку сайту Elevatorist.com.

На елеваторі «Ханзе Агрі Україна» мобілізували відразу двох операторів зерносушарок. Як розповів директор Роман Лукашенко, на ці посади взяли працівників, які два роки відбирали проби зерна для лабораторії.

«Вони бачили сушарку, як вона працює, тому ми їх забрали на елеватор і почали вчити. Це краще, ніж людину починати вчити з нуля. Щоб стати гарним оператором, треба один-два-три сезони просушити, треба досвід. Чим довше він сушить, тим краще розуміє фізику, специфіку, нюанси. А нові люди, які приходять, звичайно, це ризик отримати на виході неякісне зерно, ризик пошкодження обладнання, загоряння», — каже Роман Лукашенко.

На елеваторі «Агродар-Бар» компанії «Агропросперіс» операторів забронювали від мобілізації. 

«Станом на зараз майже всі наші оператори штатні продовжують працювати. Так, ми їх бронюємо, вони входять в кадровий кістяк компанії. Але є в нас і оператори, які були мобілізовані в першій хвилі, коли ніхто нікого не бронював», — розповів директор елеватора Роман Андрейків.

Ситуацію ускладнює і те, що в українських навчальних закладах готують операторів, які ознайомлені лише з теорією роботи. Як наголосив Роман Лукашенко, самій роботі спеціалісти навчаються безпосередньо на підприємствах.

Читати подробиці: Дешевий газ, краща альтернатива, дефіцит операторів — як сушили зерно цього сезону

«У навчальному закладі отримують теоретичні знання, і, оскільки сучасної матеріальної бази там може не бути, вчаться по плакатам, картинкам, стендам. Теорію вони вивчають, а практику, — на жаль, для нас, на щастя, для них, — вони вже проходять безпосередньо в реальних умовах на підприємстві», — каже Роман Лукашенко.

Ситуація складається так, що швидко проблема з кадрами не вирішиться.