7 лютого 2024, 11:48, Обладнання

На українських елеваторах ефективно показує себе автоматизація внутрішньої логістики — експерти

Аналізуючи діяльність елеваторів, можна знайти один внутрішній бізнес-процес, який має автоматизацію й показує себе досить ефективним на своїй ділянці  автоматизація процесів внутрішньої логістики. 

Про це йдеться в матеріалі Elevatorist.com «Автоматизація елеваторів. Перспективи розвитку ринку програмного забезпечення елеваторної галузі для автоматизації бізнес-процесів».

 «У нас вже є реалізована система автоматизації логістики. Приїздить машина — їй виписують реєстраційний чек з номером. Ця вантажівка знає свій номер у черзі. Далі для цієї зареєстрованої машини відкривається лабораторний аналіз, який неможливо поміняти. Ліквідується можливість махінацій у лабораторії. Автоматизується також робота з вагами, і фермер може відслідковувати вагу свого зерна.  Друге, він бачить аналізи машини, яка ще не вивантажилась, може у разі виникнення питань, зателефонувати на елеватор, та залишити вантаж для арбітражу, якщо не згоден з нашими показниками»,— розповідає операційний директор «G.R. Agro» Артем Ремпен.

За його словами, завдяки автоматизованому процесу приймання зерна, на елеваторі ніхто не може міксувати лабораторні аналізи з різних машин, як вчиняють на деяких зерносховищах. 

Подібна система і на елеваторі «Ханзе Агрі Україна». Своїм досвідом автоматизації підприємства поділився технічний директор компанії «Ханзе Агрі Україна» Роман Лукашенко.

«Ми задоволені тим, що автоматизували всі процеси, пов’язані із прийманням та відвантаженням зерна. Які плюси ми бачимо? Перше: відсутня можливість вагарю втручатися в процес зважування. Процес зважування відбувається за допомогою RFID-карточки і з боку вагаря виключається можливість махінації. Друге, під час зважування відбувається фотофіксація автомобіля, номерного знаку вантажівки, причепу і фіксація вмісту кузова. Тобто, коли виникають спірні моменти, ми можемо витягнути ТТН і підв'язані до неї фотографії із вагою, вмістом кузова, і так далі, і показати поклажодавцю»,— розповідає Роман Лукашенко. 

Аналогічний принцип реалізований під час завантаження та зважування вагонів — разом із фіксацією ваги проводиться фотофіксація номеру вагону і прив’язування цієї інформації до ТТН.

Він також перелічує інші переваги автоматизації процесів на елеваторі. 

Наприклад, пришвидшується внесення даних по вантажівкам, бо 90% водіїв, що привозять зерно на підприємство, це одній й ті самі люди. Вони є в базі, і вагарю не потрібно вводити всю цю інформацію. Тобто автоматично підтягується номерний знак автомобіля, назва господарства, і так далі. Це скорочує час реєстрації. 

«Тобто сьогодні у нас час перебування автомобіля на території максимум — 10-12 хвилин, а мінімум 7-8 хвилин»,— ділиться керівник. 

Крім цього, мінімізується людський фактор на всіх етапах бізнес-процесу:

  • За допомогою інформаційних табло автоматично формуються черги авто, вантажівки розподіляються по завальним ямам.
  • Підтягуються результати аналізів у систему із лабораторних приладів.
  • Автоматично друкуються результати аналізу на зворотній стороні ТТН.