Все більше аграріїв розуміють, наскільки вигідно зберігати зерно в полімерних рукавах — експерт

Зараз все більше аграріїв розуміє економічну вигоду та ефективність зберігання зерна в полімерних рукавах. Одноразові затрати на зберігання тонни врожаю, який зберігається в полімерних рукавах, складають $2-2,5.

Про це розповів гендиректор та співвласник компанії «Планета Пластик» Костянтин Ващенко в інтерв'ю Latifundist.com.

Росте кількість господарств, які зберігають від 100 т до 1000 т врожаю в полімерних рукавах. В минулому році загальний об’єм врожаю, що зберігався таким чином, становив близько 20 млн т. 

«Виходячи з публічної інформації, про можливості діючих зернових коридорів та експортних каналів, цьогоріч зберігатиметься в рукавах не менше. Технологія зберігання в рукавах дозволяє закрити проблему пошкоджених елеваторних комплексів та розосередити зберігання зерна, що досить актуально при регулярних обстрілах потужностей для зберігання», — зазначив Костянтин Ващенко.

За його словами, популяризація технології зберігання врожаю в рукавах серед сільськогосподарських підприємств відбулася у 2022 році.

«Поштовхом такої популярності став минулий рік і аграрії, які ще сумнівалися та від безвиході вантажили зерно в рукава. Зараз вже свідомо інтегрують цю технологію зберігання в свою бізнес модель. Як казав один наш вже постійний клієнт: «Ми спробували зберігання у ваших рукавах і нам це дуже подобається». Ми, як виробники, теж вважаємо, що за цією технологією майбутнє. Особливо в повоєнні роки, коли буде можливість наростити посівні площі, а відповідно й потрібні будуть потужності для зберігання з мінімальними інвестиціями», — розповів гендиректор компанії «Планета Пластик».

Нагадаємо, у Нідерландах придбали полімерні рукави українського виробника.