Аграрії залишають кукурудзу в полях, щоб не сушити


Джерело фото: Elevatorist.com

В Україні, і зокрема на Сумщині, аграрії залишають багато кукурудзи зимувати в полях, оскільки сушити зерно при нинішній ціні виходить собі в збиток.

Про це Elevatorist.com розповів заступник голови «СФГ «Урожай» Володимир Шевченко

«Коли звертаються поклажодавці, щоб ми надали послуги з обмолоту і сушіння, то кукурудза прораховується нижче собівартості. Тому аграрії не готові зараз молотити, дуже багато лишають в полях на весну, чекають ціни», — зазначив Володимир Шевченко. 

Від додав, що сушать кукурудзу цього року за нижчими по регіону тарифами — 120 грн за зняття 1 т/%. 

Читати по темі: Сергій Щербань: Кукурудза підняла елеваторну галузь, кукурудза її зараз і губить

Ще один аграрій з Сумської області зазначив, що навіть в тих господарствах, де є власні сушарки, не поспішають збирати кукурудзу з поля. 

«Молотити не збираємося, будемо чекати, та в принципі, як і всі аграрії. Я дивлюсь, у нас тут не молотять. В кого навіть свої сушки, щось не дуже поспішають молотити. І газ дорожчає, і дизпаливо в цьому році дороге. Хай сушиться природним способом. Так, можливо весною будуть і втрати, але тоді хоч щось заробиш, а осінню змолотити — це просто мінус, і конкретний мінус»,— зазначив фермер з Сумщини.

Вартість газу на листопад для промислових підприємств складає 17-18 тис. грн за кубічний метр, повідомляє Мінфін. За словами керівника Greco Group Івана Корженка, ціна коливається до 21 тис. грн залежно від регіону.

Подекуди тарифи на сушіння зерна підвищилися, але загалом залишилися на рівні минулого року.  

Читати більше: Проблеми кукурудзи-2023: коли збирати і продавати?