Український виробник макарон розповів про умови, які в Європі виставляють для імпорту української продукції

ТМ «Зодіак», який виробляє в Харківській області макарони, налагоджує експортний напрямок. За словами фахівців компанії, найбільшим попитом серед закордонних покупців користуються спагеті. Але вимоги до якості на міжнародному ринку дуже високі.

Про це розповів директор відділу продаж компанії Андрій Обертас.

«Ми розглядаємо перспективи експорту наших макаронних виробів. Зараз проходимо необхідну сертифікацію і ведемо переговори щодо поставок до Польщі, Угорщини, Молдови. По завершенню всіх відповідних лабораторних аналізів та готовності всіх документів зможемо експортувати продукцію до Європи», — розповідає Андрій Обертас.

Він пояснює, що для будь-якої компанії, яка хоче постачати свою продукцію переробки на зовнішні ринки, потрібно буде пройти базові етапи процесу, зареєструватися на митниці в якості компанії, що має право на ведення зовнішньоекономічної діяльності. Опрацювати клієнтську базу у обраних країнах. А також надати продукцію, яка відповідатиме вимогам до якості з боку цих країн.

Перевірка якості макаронних виробів необхідна для кожної експортної партії.

«Це може стосуватися упаковки макаронних виробів, наприклад, якості харчової плівки, там є певна сертифікація. Потрібно суворо дотримуватися вимог по безпеці харчових продуктів, ані в самих макаронах, ані в упаковці не має бути жодних шкідливих речовин. Ви маєте підтверджувати якість продукції у сертифікованій лабораторії тієї країни, куди будете експортувати макаронні вироби», — говорить фахівець.

Читати більше: ТМ Зодіак: Готуємося експортувати макарони до Євросоюзу

Отримувати сертифікат якості в закордонних лабораторіях потрібно на кожну партію експортного товару, це процедура не одноразова. Також в багатьох країнах доведеться сплачувати імпортне мито, ними ринки захищаються від конкуренції, котра там також дуже висока. Тож за словами Андрія Обертаса, доводиться конкурувати цінами та термінами оплати поставок.