На митниці з 7 листопада змінюються правила контролю вантажів — ЄБА

З 7 листопада змінюються умови митного контролю та оформлення, як імпортних так експортних вантажів. Тому бізнесу варто планувати свої бізнес-процеси з урахуванням того, що черги на митниці можуть бути не лише в пунктах пропуску, а й в митницях призначення та відправлення.

Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Так, зокрема, компанії, які не встигли до 7 листопада 2023 року отримати відповідні спрощення та переваги передбачені Митним кодексом України або Конвенцією про режим спільного транзиту будуть вимушені пред’являти товари митниці. Йдеться про необхідність доставлення товарів в зону митного контролю відповідних митниць, в яких проводиться митне оформлення.

Нажаль, кількість компаній, які отримали спрощення в рамках АЕО та режиму спільного транзиту досить незначна.

За інформаією ЄБА, з Митного кодексу будуть виключені положення, які дозволяли не пред’являти експортний вантаж митниці.

«Представники Держмитслужби запевнили щодо готовності до зазначених змін та за необхідності переведення відповідних підрозділів на цілодобовий режим роботи. Держмитслужба буде інформувати на офіційних ресурсах, а також у соцмережах про створені безкоштовні зони митного контролю на яких можна буде здійснювати пред’явлення митниці та декларування та пломбування експорту без необхідності сплати послуг митного терміналу», — говориться в повідомленні.