Рейдова перевалка допомогла б збільшити у порту Констанца обсяги на 500 тис. т

Щомісяця баржевими караванами у румунський порт доставляється понад 700 тис. т агропродукції. Якщо Констанца дозволить розвивати рейдову перевалку, річники готові збільшити обсяги ще на 500 тис. т.

Про це у коментарі Latifundist.com сказав генеральний директор «Українського Дунайського пароплавства» (УДП) Дмитро Москаленко.

«Минулого року баржі УДП перебували у Констанці до 60 діб! Баржі чекали на розвантаження по два місяці. Наразі у порту Констанці перебуває приблизно 600 барж. Деякі очікують на розвантаження тижнями! Тому цього року УДП працює лише через перевалку прямим методом — борт-борт. Обертання нашого флоту (Рені/Ізмаїл/Кілія — Констанца) у середньому складає 22 доби. Але це не межа. Можемо працювати ще швидше. Бо процес перевалки все одно гальмується. Є дефіцит кранів та якірних стоянок для морських суден.

Про те, що можна збільшити вдвічі пропускну спроможність Констанци навіть без розширення портових потужностей каже Герт Босшер.

«Тільки за рахунок організації роботи, збільшення кількості плавкранів тощо. Цього тижня прийшло в порт ще два плавкрани, до цього прийшло шість-сім. Робота кожного плавкрану дозволяє навантажувати по 10 тис. т», — розповідає брокер компанії GBCom Consulting.

А от директор терміналу Comvex (Румунія) Ден Долгін (Dan Dolghin) під час Trend and Hedge Club розповів, що перевалку у Констанці можна збільшити на 25%, але для цього немає необхідної кількості потужностей зберігання. 

«Є певні поліпшення інфраструктури у Констанці: були відремонтовані залізничні шляхи, спроможність зберігання зерна збільшилася. Але ніхто не будує нові силоси, бо інвестори  вважають, що після перемоги у війні, наявні з України зернопотоки зникнуть. Поки закінчиться будівництво цих силосів, Україна зможе експортувати через свої порти», — зауважує Ден Долгін.

Він також  підтвердив, що вартість перевалки у Констанці для українських експортерів значно вища, ніж для румунських. Але це пояснює додатковими витратами на оформлення вантажів. За його словами, навіть ця надбавка дає нижчу ціну за перевалку у порту Констанци, ніж та, яка є зараз в Рені та Ізмаїлі.

Експерти наголошують, що потрібно посилювати ППО на Дунаї. У протилежному випадку перспективи цього логістичного напрямку не райдужні.